Archeologisch speerpunt ‘Van Hornedynastie’ geplaatst in stadspark Weert

WEERT – Zaterdag 13 oktober om 15.00 uur zal het speerpunt ‘Van Hornedynastie’ in het stadspark onthuld worden door gedeputeerde Hans Teunissen en wethouder Geert Gabriëls.

Tijdens het weekend van de Nationale Archeologiedagen opent gedeputeerde Hans Teunissen de eerste locaties van de nieuwe Limburgse ArcheoRoute. Archeologische vindplaatsen en verhalen liggen veelal verborgen en opgesloten in de aarde onder onze voeten. De ArcheoRoute gaat de tot nu toe gesloten vindplaatsen ‘openen’. Met moderne technieken wordt het archeologisch verhaal verteld. De vindplaats wordt gemarkeerd met een archeologische landmark. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen.

Parelketting
In de gemeenten Beesel, Weert en Venray worden de eerste locaties geopend en verhalen bekend. Daarna volgen nog dit jaar Nederweert, Roerdalen en Roermond. Vanaf 2019 wordt het project in de rest van de provincie uitgerold. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg.
Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving.”

Digitale technieken
De ArcheoRoute zorgt ervoor dat de bijzondere archeologische verhalen met de nieuwste digitale technieken zichtbaar worden gemaakt. De boodschap bij de vindplaatsen is: ‘Hier op deze plek heeft zich een bijzonder verhaal afgespeeld. Ga mee de geschiedenis in en ontdek de link met het heden!’. Bezoekers herkennen archeologische vindplaatsen aan een landmark. Vanmorgen werd het landmark in Weert geplaatst.

Vorig artikelAuto botst met fietsster op de Ellerweg in Kelpen-oler
Volgend artikelZeven aanhoudingen in onderzoek naar terrorisme ook in Weert