Stichting Armoedefonds noemt provinciaal armoedegebaar Limburg uniek

SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen stelde in oktober 2017 voor om het restbedrag van 1 miljoen ten goede te laten komen aan bestrijding van armoede onder jeugd.

REGIO – De landelijke Stichting Armoedefonds is opgetogen over de grote gift van de provincie Limburg aan vijf organisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding onder kinderen in de regio. Met dit besluit een aantal dagen geleden maakt Limburg landelijk gezien een bijzonder gebaar richting armoedebestrijding, zo constateert het Armoedefonds.

Het geld komt uit een provinciale pot oorspronkelijk bestemd om de overgang van jeugdhulp van provincie naar gemeenten soepel te laten verlopen. Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp. Bijna alle provincies hebben dit geld inmiddels opgemaakt. In Limburg zat er echter nog een miljoen in de pot. Het gaat om geld waar geen aanspraak op is gemaakt.

Armoedebestrijding
Voorzover bekend is er geen enkele andere provincie in Nederland die het restbedrag in deze pot, mits aanwezig, liet doorvloeien naar armoedebestrijding. De meeste provincies, als ze nog iets over hadden in het fonds ‘Egalisatiereserve decentralisatie Zorg en Jeugd’, hebben dit laten doorstromen naar de algemene middelen. Kortom; naar de grote hoop.

Maar Limburg niet. SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen stelde in oktober 2017 voor om het restbedrag van 1 miljoen ten goede te laten komen aan bestrijding van armoede onder jeugd. Dat plan is uiteindelijk goedgekeurd door het Limburgs Parlement. “Een geweldig signaal dat aangeeft dat de provincie Limburg de bestrijding van armoede serieus neemt”, aldus een woordvoerder van Stichting Armoedefonds, de landelijke organisatie die geld via donateurs inzamelt om te verdelen onder lokale armoedebestrijders. Het miljoen wordt verdeeld onder het Jeugdsportfonds Limburg, het Jeugdcultuurfonds Limburg, de Stichting Leergeld en twee projecten in Roermond en Weert.

Vorig artikelRockwool boekt omzetstijging van 17 miljoen euro
Volgend artikelRuiterstandbeeld Philips van Horne in de maak