woensdag 17 april 2024
Home Economie Negen partijen in Weert, maar wat valt er te kiezen?

Negen partijen in Weert, maar wat valt er te kiezen?

Tekst en foto: Wesley Hegge

WEERT – Over een kleine twee weken is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. In Weert valt er te kiezen uit negen politieke partijen. Dat zijn er twee meer dan in 2014. Keuze zat zo lijkt, maar hoe verschillend zijn de partijen?

Nieuw zijn twee partijen van raadsleden die uit hun fractie zijn gezet of zelf zijn opgestapt. Dat zijn Juist495 en DUS Weert. De Partij voor Weert doet voor het eerst mee. GroenLinks doet niet meer mee.

Kiezen
De huidige coalitie van Weert Lokaal, VVD en SP, die 17 van de 29 zetels in handen heeft, heeft diverse grootschalige plannen tot ontwikkeling gebracht. Denk aan onder meer hergebruik van de KMS- en Van Horne-kazerne, verbouwing van het gemeentelijk museum en de toekomstige spoorlijn Weert-Antwerpen. En minder zichtbaar: een geruisloze hervorming van de zorg, miljoenen voor armoedebeleid en investeringen in onderwijs.

Maar het was niet alleen hosanna. Het college van B&W werd af en toe onder druk gezet, bijvoorbeeld over de aanpak van verkeersknelpunten. Het optreden van burgemeester Jos Heijmans om een Syrisch gezin te helpen onderduiken, leverde weinig kritiek op in de politiek. Scepsis was er over het nut van het samenwerkingsverband SML van de zeven Midden-Limburgse gemeenten.

Wat valt er te kiezen?
Het is de vraag of de inwoners van Weert hun steun gaan uitspreken voor de coalitie of dat zij kiezen voor een andere koers. En valt er wel voor een andere koers te kiezen? Want ook de oppositiepartijen zijn over het algemeen van mening dat het college van B&W het goed heeft gedaan. Het lijken bovendien vooral details te zijn waarop de verkiezingsprogramma’s van de partijen verschillen van elkaar.

Toch is er één partij die zegt voor een totaal ander beleid te zijn: de Partij voor Weert. Volgens de partij is het geld van de gemeente niet bedoeld voor ‘prestigeprojecten van de gemeentelijke elites.’ De stad moet volgens partijleider Theo Smolenaars teruggegeven worden aan de inwoners.

Huidige zetelverdeling
29 zetels (uitslag van 2014, zonder de van partij veranderde raadsleden)
Weert Lokaal 8
CDA 6
VVD 5
SP 4
PvdA 3
D66 3
Vorig artikel8 maart 1961: Viering 900 jaar stad Weert
Volgend artikelWoningoverval Ospel in Opsporing Verzocht