Nepnieuws en de feiten – Lezing 8 maart Bibliocenter Weert

WEERT – Nepnieuws is een groot probleem. Het wordt bewust ingezet om meningen te beïnvloeden en mensen te misleiden, bijvoorbeeld in de aanloop naar verkiezingen. Ook valt er veel geld mee te verdienen.  Frits van Exter, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, vertelt donderdag 8 maart bij Bibliocenter Weert over nepnieuws. Welke gevolgen heeft nepnieuws voor onze democratie? Wat is de rol van de media?  Aanvang 19.30 uur. Toegang € 7,50 leden en € 10,00  niet-leden. Aanmelden www.bibliocenter.nl Adres: Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert.

We worden overspoeld met informatie. Het is moeilijk om alles bij te houden en op waarde te schatten. Het verschil tussen echt nieuws en ‘nepnieuws’ vervaagt. Als we onwaarheden voor waar aannemen, is het moeilijk om een gefundeerde mening te vormen.

Juist nu vervullen de media een belangrijke rol door betrouwbaar, kritisch en inzichtelijk te berichten over zaken van belang. Maar doen zij dat ook? Of draagt de journalistiek zelf bij aan de verspreiding van halve waarheden? De media genieten een grote vrijheid, maar tonen zij ook verantwoordelijkheid? En doet dat er eigenlijk nog toe, nu iedereen op internet zijn eigen nieuws kan maken en verspreiden via grootmachten als Google, Facebook en Twitter?
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaat journalist Frits van Exter met het publiek in gesprek over deze vragen.

Frits van Exter
Frits van Exter (1955)  begon als verslaggever bij Trouw. Daarna werkte hij jarenlang tot 2016 bij Vrij Nederland. Hij is voorzitter van de Raad voor de Journalistiek , bestuurslid van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en zelfstandig journalist. 

Gratis toegang via de bibliotheek tot e-learning ‘Nepnieuws, zin of onzin’
Wil je je kennis over nepnieuws nog verder vergroten? Als je kaarten bestelt voor deze lezing krijg je automatisch toegang tot drie gratis online lessen over Nepnieuws, zin of onzin. 

Vorig artikelUitslagen grote optocht Nederweert 2018
Volgend artikelUitslagen grote Optocht in Ospel