13 februari 1579: Heroverd door de Spanjaarden

Zegel van koning Philips II van Spanje

Op 13 februari 1579 neemt kolonel Hannibal van Hohenems namens de Spaanse veldheer, de hertog van Parma, Weert na de nodige schermutselingen in. Parma is de beruchte veldheer van Koning Philips II van Spanje.

Hohenems laat de militairen die het kasteel hebben bezet, aan de kruisvensters opgehangen. Een paar dagen later, op 17 februari, worden de zestien lijken uit de gracht van het kasteel gevist en op last van de burgemeesters begraven.

In de eerste decennia van de Nederlandse Opstand tegen Spanje heeft Weert veel te lijden gehad van het krijgsgeweld. Op 23 juli 1572 veroverde Willem van Oranje de stad. Na twee maanden keerden de Spanjaarden terug. Enkele jaren later zijn de rollen weer omgedraaid. Door de extra belastingheffingen en de kosten van de inkwartieringen van soldaten raakt Weert diep in de schulden. Geldleningen moeten uitkomst bieden.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelGrote Carnavalsoptocht van Nederweert
Volgend artikelPrachtige optocht in Ospel (foto’s)