China, de nieuwe supermacht – lezing door Marjo Crompvoets consul-generaal 25 januari Bibliocenter Weert

WEERT – China heeft de afgelopen dertig jaar een enorme groei doorgemaakt. Hoe is het om te wonen en werken in de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld, in het economische hart van China?

Marjo Crompvoets, consul-generaal voor het Koninkrijk der Nederlanden in Guangzhou en sinologe vertelt op 25 januari haar verhaal over de economische ontwikkelingen en de sociaalmaatschappelijke uitdagingen in het moderne China. Over de groei van de grote bedrijven zoals Huawei, hun opmars in de wereldeconomie en de verschuiving van het geopolitieke en economische zwaartepunt naar Azië. Donderdag 25 januari om 19.30 uur in de bibliotheek, Wilhelminasingel 250 in Weert. Entrée: € 7,50 voor leden en € 10,00 voor niet-leden. Aanmelden www.bibliocenter.nl

 De economische groei zal dit jaar in China naar verwachting ongeveer 6,5 procent bedragen. Een cijfer dat past bij het ‘nieuwe normaal’ van China’s ontwikkeling. Meer dan de helft van de bevolking leeft inmiddels boven de armoedegrens. Hoe verhoudt de enorme groei van de economie van China zich tot uitdagingen op het gebied van milieuvervuiling en vergrijzing? Hoe gaat de overheid om met een zorgstelsel, met verstedelijking en voedselveiligheid?

Hoe kan China omschakelen van een exportland naar een meer consumptie-gedreven economie, van een maakeconomie naar een diensteneconomie? Economische hervormingen en initiatieven zoals de Made in China 2015-strategie, de Belt and Road Initiative en het Greater Bay initiatief uit 2017 zullen wereldwijd gevolgen hebben.

 Marjo Crompvoets is geboren en opgegroeid in Roggel. Zij is afgestudeerd in Talen en Culturen van China en in Internationale Betrekkingen en heeft ook gestudeerd in Taiwan en China. Zij werkte op diverse ambassades in Afrika en in Seoel, Zuid-Korea. Tijdens haar plaatsingen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zij zich vooral bezig gehouden met bestrijding van migratie-gerelateerde criminele activiteiten en bevordering van internationale culturele samenwerking.

Chinaweek: Made in China
Bibliocenter Weert heeft van 22 tot en met 27 januari een Chinaweek met verschillende activiteiten. Zaterdagmiddag 27 januari de documentairefilm De keuze van mijn vader, een Chinese kindermiddag Ni Hao woensdag 24 januari, een in Chinareizen gespecialiseerd reisbureau 27 januari. Er is een keuzelijst met Chinese romans en films verkrijgbaar en een kleine tentoonstelling.  

Vorig artikelSerge Hoppenbrouwers nieuwe directeur van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg
Volgend artikelZevende verdachte aangehouden inzake verijdelde ontsnapping Benaouf A