2 december 1967: Een van de laatsten

Hijsblok arriveert voor de aanleg van zogeheten 'zinkers' in verband met het transport van aardgas - GAW Beeldbank A8267

In de loop van 2 december 1967 wordt een ponton met daarop een enorm hijsblok in de Zuid- Willemsvaart in de buurt van het geplande viaduct bij de Houtstraat afgemeerd.

Met een investering van 3,4 miljoen gulden door de Dienst Gemeentebedrijven wordt Weert als een van de laatste gemeenten van Nederland aangesloten op het aardgas. Tot dan toe heeft Weert gebruik gemaakt van het gas uit de mijnen in Zuid-Limburg.

De overgang van mijngas naar aardgas, dat een andere samenstelling kent, is een gouden tijd voor gasfitters en installateurs. Niet alleen de gaskomforen maar ook alle geisers, fornuizen en ovens van particulieren en bedrijven moeten worden aangepast voor het nieuwe gas.

Voor het transport van het aardgas worden door heel Nederland enorme pijpleidingen aangelegd. In Weert moet die leiding onder de Zuid-Willemsvaart door. Het hijsblok is nodig om de ‘zinkers’ die nog onder de bodem van het kanaal worden geplaatst, op de juiste plek te zetten.

Medio 1968 kan Weert gebruik maken van het aardgas en doet, wat dit aspect betreft, weer mee met de rest van Nederland.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelFietser overleden na aanrijding
Volgend artikelLeien voor kerststukjes ‘Same sterk vör oos kerk’