Vervolg rondleidingen Paterskerk en Abdij Maria Hart

Dompel jezelf onder in een wereld van geschiedenis en spiritualiteit met een exclusieve rondleiding door de eeuwenoude monumenten van Weert. Verken het klooster, de kerk en de werkmanshuizen van de Minderbroeders Franciscanen, bewonder de serene abdij Maria Hart van de Zusters Birgittinessen of wandel over de voorhof van het voormalige kasteel Nijenborgh. In de voetsporen van de heiligen en edelen, onthullen we verhalen en geheimen achter deze prachtige locaties. Ontdek onbekende en verborgen plekjes in Weert, die zelfs Weertenaren vaak over het hoofd ziet. Laat je meevoeren door de tijd en ervaar de sfeer van deze bijzondere plekken. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, geschiedenis of spiritualiteit, onze rondleidingen bieden een unieke en verrijkende ervaring voor iedereen. Vergezel ons op deze fascinerende ontdekkingsreis en laat je inspireren door het rijke verleden en de schoonheid van Weert.

Paterskerk

Op zondag 4 juni is er rondleiding in de Aldenborgh  (de donjon (=versterkte woontoren) van de graven van Horne) de huidige Paterskerk. De wandeling start in de grote kerk met een korte presentatie over geschiedenis van de kerk en de aanwezige grafkelders van de graven van Horne.  Aansluitend brengen we een bezoek aan de onlangs ontdekte grafkelder met daarin een mergelstenen muur, een fundament van kasteel de Aldenborgh. Via de kerk, met het neogotisch monument voor de twee Weerter heiligen Hieronymus en Antonius, Martelaren van Gorcum die in 1572 (450 jaar geleden) werden gemarteld en vermoord, lopen we richting kapel / priesterkoor. Boven de koorafsluiting, een geschenk van Jan van der Croon,  is een orgelkas zichtbaar. Dit orgel is destijds gebouwd door Van Dinter in 1851. In 1864 bouwde dezelfde firma een rugwerk voor het orgel. In 1921 bouwde de Weerter orgelbouwer Vermeulen een nieuw orgel in de bestaande orgelkas. Het (priester)koor heeft een 17de eeuws barok hoogaltaar met een verwisselbaar altaardoek en achtergelegen kapellen (1930) en Portiuncula kapel (1652).  In deze kapel kon je op 2 augustus een Portiuncula-aflaat verdienen,, waarmee zielen uit het vagevuur werden verlost. Als bijkomende voorwaarden werd gesteld dat de verkrijger had gebiecht, de communie had ontvangen en het Onze Vader, het Weesgegroet en het Credo had gebeden. Van daaruit bezoeken we tuin met de voormalige werkhuizen en brouwerij ‘Het Slot’, gelegen aan de 13de eeuwse slotgracht (onderdeel van de Bocholterbeek).  Als afsluiting gaan we via een middeleeuwse wenteltrap naar de zolder die er uit ziet als een omgekeerd houten schip. Hier bekijken we de bouwsporen uit het verleden en de geheime schuilkamer van de minderbroeders franciscanen die tijdens de Franse Revolutie in gebruik was.Van slechts 13 van de 57 middeleeuwse kloosters in Nederland is de kerk bewaard. Acht kerken worden nog voor de eredienst gebruikt, waarvan de Paterskerk in Weert de enige middeleeuwse kerk is die sindsdien onafgebroken door de minderbroeders Franciscanen wordt gebruikt. Het klooster is sinds 1997 in gebruik als verzorgingshuis en biedt plaats aan 66 bewoners. De rondleiding start op zondag om 11.00 uur, duurt ca 2 uur en kost € 15,- per persoon. Inclusief een ‘eigen’ kloosterbiertje na afloop.

Rondleiding (4 juni 2023) Paterskerk, klooster en werkhuizen > https://www.weertzzz.nl/product/wandelingen/rondleiding-4juni-paterskerk/

Abdij Maria Hart

Zondag 18 juni en zondag 30 juli worden de deuren exclusief geopend van abdij Maria Hart aan de Maasstraat. De abdij werd oorspronkelijk gesticht in 1442 als abdij Maria Wijngaard en in 1525 legde graaf Jacob van Horne de eerste steen voor een nieuwe kloosterkerk die in 1836 overigens weer werd afgebroken. De oorspronkelijke orde ‘de witte nonnen’ werden in 1797 door de Fransen uit het klooster verdreven. De abdij wordt verkocht en er worden woonhuizen van gemaakt. In 1843 werd een deel van het klooster opnieuw betrokken door de (slot)zusters Birgittinessen die er inmiddels 180 jaar onafgebroken wonen en leven. De rondleiding start in de prachtige kapel die in 1856 werd gebouwd. Daar wordt u ontvangen door zuster Concezione, moeder-abdis van de orde die een toelichting geeft op de huidige kloostergemeenschap en over de stichtster van de orde de H. Birgitta. Vervolgens lopen we door naar de oude ontvangstruimte met het getraliede raam waarachter de slotzusters vroeger 4x per jaar familiebezoek ontvingen. Slotzuster Franciska vertelt daar over hoe zij het kloosterleven heeft aanvaard. Aansluitende bezoeken we de bovenkapel met biechtkamer van de zusters en de daarnaast gelegen kapittelzaal. In de kapittelzaal van een klooster kwam de hele gemeenschap vaak dagelijks bijeen voor om moeder-abdis te horen praten. De ‘troon’ van moeder abdis is dan ook hoger dan de stoelen voor de zusters. Van daaruit nemen we een kijkje op de zoldergewelven van de kapel. ‘Bukt hier diep voor uw hoofd, anders een geduchten stoot’ valt er te lezen op de zoldertoegang. Op een van de andere zolders staan o.a. de hutkoffers van de allereerste zusters nog opgeslagen. Dan is het tijd voor een mini-pavlova (uit de eigen kloosterkeuken) en een kop koffie. Vervolgens bezoeken we de kloostertuin met een toelichting op het radaronderzoek naar de afgebroken ‘Hoogkerk’. Daarna brengen we een bezoek aan de tuin met het kloosterkerkhof en de Lourdesgrot die in 1936 werd aangelegd. Als afsluiting kunt u het gastenverblijf bezichtigen en een flesje huisgemaakte Limoncello of Arancello kopen. De opbrengst van de rondleiding gaat geheel naar de restauratie en exploitatie van het klooster. De rondleiding start op zondag om 11.00 uur, duurt ca 2 uur en kost € 15,- per persoon.

Rondleidingen abdij Maria Hart
Rondleiding (18 juni 2023) klooster zusters Birgittinessen > https://www.weertzzz.nl/product/wandelingen/rondleiding-18-juni-2023-klooster-zusters-birgittinessen/
Rondleiding (30 juli 2023) klooster zusters Birgittinessen > https://www.weertzzz.nl/product/wandelingen/4-rondleiding-30-juli-2023-klooster-zusters-birgittinessen/

Vorig artikelArchieven worden behouden voor Midden-Limburg
Volgend artikelWeert verstevigt financiële positie