Milieudefensie voert actie bij Rabobank filialen in Weert en Maastricht vanwege klimaatschade

WEERT/MAASTRICHT – Zaterdag 13 mei voert de OK Limburg groep van Milieudefensie actie bij lokale Rabobank filialen: om 12.00 bij het filiaal aan de Kasteelplein Weert en om 14.30 bij het filiaal aan de Wim Duisenbergplantsoen in Maastricht.

Actievoerders doen dit om aandacht te vragen voor de schadelijke impact van de bank op het klimaat. Deze actie is onderdeel van een actieweek waar er bij 9 verschillende Rabobank-filialen in Nederland acties worden georganiseerd. De actievoerders eisen dat de Rabobank zich houdt aan het klimaatverdrag van Parijs en een goed klimaatplan opstelt.

Tijdens de actie wordt een crime scene uitgebeeld bij de Rabobank filialen in Weert en Maastricht. De omgeving wordt door de activisten, die gekleed zullen zijn in witte pakken, afgezet met ‘politielint’. Verder zullen de actievoerders met borden en foto’s laten zien wat de rampzalige effecten van ontbossing, en op de grond zijn silhouetten van dieren en bomen getekend. “Deze silhouetten staan symbool voor de huidige en toekomstige slachtoffers als gevolg van het slechte klimaatbeleid van de Rabobank”, aldus de actievoerders.

Volgens Milieudefensie heeft de Rabobank een groot aandeel in de ontbossing die plaatsvind in het Amazone gebied, zowel indirect door het investeren in en stimuleren van schaalvergroting en intensivering van de vee-industrie in Nederland, als ook door haar investeringen in handelsbedrijven die direct bijdragen aan ontbossing voor soja- en veeteelt. De intensieve veehouderij, naast haar effecten op ontbossing, vervuilt ook direct het klimaat: in Nederland wordt maar liefst 12% van alle broeikasgassen wordt uitgestoten door de veehouderij. “Wij voeren actie, omdat we willen dat de Rabobank stopt met het verergeren van de klimaatcrisis en investeert in een duurzame toekomst.” 

De acties zijn bedoeld om de druk op te voeren in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van de Rabobank op 16 mei. Milieudefensie roept de Rabobank daar op om concrete maatregelen te nemen om zich te houden aan het klimaatverdrag van Parijs, en dus in 2030 minimaal 45% minder CO2 uit te stoten in absolute zin in de hele keten, dus zowel scope 1, 2, en 3, ten opzichte van 2019. Op die dag wordt op de stoep bij het hoofdkantoor van de Rabobank een grote demonstratie gehouden en zullen tientallen vrijwilligers van Milieudefensie naar binnen gaan om vragen te stellen over de klimaatplannen van de Rabobank. 

Vorig artikelJan Linders verkoopt twee winkels aan Heerschap Groep
Volgend artikelEGOpop 2023: vertrouwd als altijd, maar toch vernieuwd