Excursie Landgoed Exaten en Haelens beekdal

Foto: Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

HORN – Op vrijdagavond 19 mei organiseert Het Limburgs Landschap een publieksexcursie door Landgoed Exaten in het Haelens beekdal. Vóór de aanleg van de weg van Weert naar Roermond vormde het landgoed één geheel met de Beegderheide. De bossen met lanen, de meanderende beek en de historische boerderijen vormen het decor van deze publieksexcursie.

Recht en krom

De Haelense beek slingert nu ook weer door het beekdal. In de tweede helft van de 20e eeuw werd de beek rechtgetrokken om zo ten behoeve van de landbouw het water sneller af te kunnen voeren. Rond de eeuwwisseling kreeg de beek weer haar oorspronkelijke loop terug en kon vrij gaan meanderen. De beek heeft weer vrij spel op ruige beekdalgraslanden. Op de overgang naar de hogere gronden liggen historische boerderijen als de Stockxhof en de Exatenhof, akkercomplexen, lanen met beuken en Amerikaanse eiken en verder naald- en eikenbossen. Er is volop variatie te vinden van het natte beekdal tot de droge bossen.

Praktische informatie

De excursie start op vrijdagavond 19 mei om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Baexemerweg 2, 6085 NR Horn. Deze is te bereiken vanaf de Napoleonsbaan, afslag N280, richting Weert. Hier niet de N280 oprijden, maar rechtdoor de doodlopende weg (en het fietspad) inrijden (uiteindelijk richting boerderij Exaten), tot aan de parkeerplaats in het bos. De excursie zal ongeveer twee uur duren en start met een kort bezoek aan het in 1329 gebouwde kasteel Exaten.

Vorig artikelHennep opsporen in mais- en aspergepercelen
Volgend artikelJan Linders verkoopt twee winkels aan Heerschap Groep