Paul van Gansewinkel is de 77e Stadspreens van Wieërt

Fotograaf: Loes Mennen | Flitzer Fotografie

WEERT – Onder de titel “’t Mót geine Musical waere” brengt Stadsvastelaovendjvereiniging de Rogstaekers dit jaar, na een afwezigheid van twee jaar, weer een prachtige Boonte Aovendj in het Munttheater.

Tijdens de Gala Boonte Aovendj werd het publiek zaterdag getrakteerd op dans, muziek en menig schaterlach. Aan het begin van deze avond werd burgemeester Raymond Vlecken eindelijk geïnstalleerd als Opper-Opper Rogstaeker, maar het hoogtepunt van de avond was de uitroeping van de 77e Stadspreens van Wieërt.

Stadspreens Paul I

Het is de 38-jarige Paul van Gansewinkel die de komende weken de Wieërter vastelaovendj voor mag gaan als Stadspreens Paul I. De nieuwe hoogheid is een zoon van Bert van Gansewinkel en Wil Koppen, beiden zijn als echte ‘Vengnaaze’ actieve vastelaovendjvierders. Preens Paul I is geboren op de Biest en later, samen met zijn zus Ester, opgegroeid op het Groenewoud.

Inmiddels woont de Rogstaekerspreens samen met zijn echtgenote Lauri, een dochter van Bèr Haex en Marlies van Deursen, aan de Scheepsbouwkade. Na de eerste jaren met zijn tweeën te zijn geweest, werd het tijd om ook de ongebruikte slaapkamers een bestemming te geven. En dat is met de komst van zoon Kai (11), dochter Aivi (8) en jongste telg Phil (4) goed gelukt.

De prinselijke kost wordt verdiend in de bouw. Samen met zijn compagnons zwaait de Stadspreens sinds drie jaar de scepter bij Aannemersbedrijf Haex en HBR Timmerwerken. De hoogheid neemt karweien aan van het plaatsen van een dakraam tot een project van tien tot vijftien woningen én alles waar iets aan te verdienen valt.

Vastelaovendj als rood-geel-groene draad

De vastelaovendj heeft al zijn hele leven als een rood-geel-groene draad door het leven van Preens Paul I gelopen.

Met V.V. de Vengnaaze deed hij al mee aan de Wichteroptochten en in 1996 was hij uitverkoren om de Wieërter wichtervastelaovendj voor te gaan als Jeugdpreens Paul II van de Rogstaekers.

Enkele jaren daarna werd, samen met enkele vrienden, V.V. de Remmels opgericht waarmee ieder jaar grote wagens werden gebouwd. In 2006 en 2011 werd de allerhoogste eer behaald met het winnen van de Gouwe Rog. Toen daar een einde aan kwam werden de wagens voortaan gebouwd met B.C. Wieërters Echte. Helaas werd daar nooit meer een Gouwe Rog mee behaald, maar de hoogheid is ontzettend trots op de wagens die op de straat werden gebracht.

Naast vastelaovendj houdt de Preens zich bezig met het volgen van Formule 1 en kaart hij een keer per maand met vrienden en bevalt het Bourgondische leven hem prima; lekker ergens wat eten en drinken. Om toch nog zo gestroomlijnd uit te blijven zien, is de hoogheid iedere zondag in het bos van de IJzeren Man te vinden met een groep van Active.

’t Gruuëts Paultje

Zoals ze in Weert zeggen: Stadspreens Paul I is ‘ne ‘Gruuëtse jóng’. ‘Gruuëts’ op zijn gezin, ‘gruuëts’ op zijn werk en ‘gruuëts’ op de Wieërter vastelaovendj. Daarom heeft de hoogheid, die velen ook zullen kennen met zijn bijnaam Paultje, de ‘Orde van ’t Gruuëts Paultje’ ingesteld.

Samen met zijn Adjudânte Ester Houben-van Gansewinkel, Tom van der Ouderaa en Edwin Lormans zal hij de Wieërter vastelaovendj voorgaan onder zijn devies:

Noow geîn hoêze… mer ’n fieëstje bawwe.
Dét veere vae maximaal, met dae Preens vanne knaal!

Vorig artikelTijdelijke sluiting bedrijfspand Stekshofweg Weert
Volgend artikelKai van Gansewinkel is de 71e Jeugdpreens van Wieërt