Gratis fruitbomen voor inwoners gemeente Leudal

Foto via Pixabay

HEYTHUYSEN – Op zaterdag 26 november aanstaande deelt de gemeente Leudal weer fruitbomen uit. De gemeente gaat de komende jaren 37.000 extra bomen aanplanten. Voor elke inwoner een extra boom. Een onderdeel van dit plan is het aanplanten van fruitbomen. Fruitbomen zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren. Daarnaast werden vroeger ook vaak fruitbomen aangeplant op boerenerven en als boomgaard rondom bebouwing. Veel karakteristieke kleine landschapselementen, zoals deze boomgaarden, zijn de afgelopen decennia verdwenen. 

“Een belangrijke doelstelling van de gemeente Leudal is het vergroenen en verduurzamen van de gemeente. Daar gaan we als gemeente een bijdrage aan leveren en we nodigen de inwoners graag uit om dit ook te doen. Het planten van een fruitboom in de eigen tuin is een goede maar ook lekkere bijdrage daaraan. In maart dit jaar zijn al 750 fruitbomen uitgedeeld, wat een groot succes bleek. Daarom gaan we nogmaals een aantal fruitbomen beschikbaar stellen voor de inwoners”, aldus wethouder Martens. 

Halfstam fruitbomen

Om de biodiversiteit te vergroten, ook in de woonkernen, stelt de gemeente Leudal gratis halfstam fruitbomen beschikbaar. Een halfstam fruitboom groeit meestal uit tot een boom van drie tot vijf meter hoog, waarbij de vertakking van de kroon begint op circa één meter. Hierdoor zijn halfstam fruitbomen ook geschikt voor kleinere tuinen. Zet de fruitboom op een zonnige plek in je tuin. Er worden appelbomen, kersenbomen en pruimenbomen uitgedeeld. De betreffende fruitsoorten zijn minder gevoelig voor ziekten. Je kunt dus zonder al te veel inspanningen genieten van een mooie opbrengst! 

Zaterdag 26 november

Inwoners uit de gemeente Leudal kunnen op zaterdag 26 november aanstaande tussen 09:00 en 11:00 uur een fruitboom ophalen op de parkeerplaats van het gemeentehuis (Leudalplein 1 in Heythuysen). Per huishouden kan maar 1 fruitboom afgehaald worden. Bij het afhalen volg je de instructies van de aanwezige medewerkers. De fruitbomen zijn circa 2,0 meter en daardoor ook makkelijk te vervoeren. Voor een goede aanplant en verzorging van de fruitboom wordt een plant- en beheerinstructie bijgevoegd. 

Op=op

Er worden in totaal 500 halfstam fruitbomen beschikbaar gesteld. Reserveren is helaas niet mogelijk; op = op. Daarnaast wordt pas om 09:00 uur gestart met het uitdelen van de fruitbomen.

Vorig artikelVol startveld 24e Horneland Rally
Volgend artikelNieuwe campagne brengt gesprek over palliatieve zorg op gang