Ontwikkelingen opvang voor vluchtelingen in Roermond

ROERMOND – Op 1 november aanstaande opent de derde opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Roermond. De twee huidige opvanglocaties voor Oekraïners blijven nog langer open. Ook de noodopvang voor asielzoekers aan de Nassaustraat blijft een paar maanden langer open.

Vanaf aanstaande dinsdag (1 november) biedt Roermond extra opvang aan Oekraïense vluchtelingen. Hotel Asselt in Swalmen wordt de derde opvanglocatie voor Oekraïners die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. Er is ruimte voor 70 mensen voor de periode van een jaar. De twee andere opvanglocaties in Roermond – La Tour aan de Wilhelminasingel en een voormalig klooster aan de Heinsbergerweg – blijven langer open. Namelijk tot 1 januari 2024. In La Tour verblijven momenteel zo’n 190 vluchtelingen en aan de Heinsbergerweg zo’n 50. 

Te weinig opvangplekken

De reden voor het langer open houden van de twee huidige opvanglocaties en er nog een derde aan toe te voegen, komt voort uit een oproep van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Zij vraagt de regio om extra opvangplekken te realiseren. Die zijn er namelijk nog steeds te weinig in ons land. Het gemeentebestuur van Roermond heeft besloten aan deze oproep tegemoet te komen. 

Noodopvang voor asielzoekers aan de Nassaustraat

Naast de opvang van Oekraïense vluchtelingen bieden we in Roermond ook tijdelijk onderdak aan zo’n 70 asielzoekers. Die verblijven sinds augustus jl. aan de Nassaustraat in de wijk ’t Veld. Ook deze noodopvanglocatie blijft nog een paar maanden langer open: tot 1 maart 2023. Ook dit heeft alles te maken met het gebrek aan opvangplekken in ons land. Voor de huidige bewoners is op dit moment geen beter alternatief. Het Rijk werkt aan een structurele oplossing voor het probleem en vraagt gemeenten om de noodopvang in de tussentijd langer open te houden. Het gemeentebestuur heeft daarmee ingestemd. 

Omgeving vandaag en morgen geïnformeerd

De fractievoorzitters zijn vanmorgen door locoburgemeester Franssen en wethouder van Rey geïnformeerd over het genomen besluit. Daarna heeft de gemeenteraad een informatiebrief ontvangen. Een afvaardiging van het gemeentebestuur treedt vandaag ook in contact met onder andere de Dorpsraad Swalmen en ondernemers in ’t Veld om hen bij te praten. Omwonenden van de betreffende opvanglocaties krijgen vandaag en morgen een brief in de bus over de laatste ontwikkelingen rondom de opvang van vluchtelingen in Roermond.

Vorig artikelEerste nachttrein Arriva rijdt op 16 december 2022 van Maastricht naar Schiphol
Volgend artikelWeertSwingt 2022 op vrijdag 4 november