Extra opvanglocatie voor circa 160 Oekraïense ontheemden in Weert

WEERT – De gemeente Weert heeft afgelopen april een opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden geopend. Omdat de toestroom van Oekraïners die hun land ontvluchten blijft groeien, wordt er een tweede opvanglocatie geopend. Naar verwachting kunnen hier in de loop van november de eerste Oekraïners worden gehuisvest.

Situatie

De situatie in Oekraïne is op dit moment zeker niet beter geworden. Dat heeft als gevolg dat er steeds meer Oekraïners naar Nederland vluchten en dat de Oekraïense mensen die hier al verblijven, nog langer blijven.

Opvanglocatie HQ-terrein

Afgelopen maart is gestart met de werkzaamheden om één van de gebouwen op het HQ-terrein gereed te maken voor de huisvesting van Oekraïners. Destijds ging de gemeente Weert nog uit van maximaal 200 personen. In de praktijk ligt dit aantal veel lager, namelijk circa 150 personen. Dat heeft ermee te maken dat is besloten om te gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Iedere kamer is voor één gezin/familie waardoor er veel meer privacy is. Dat geeft rust op de opvanglocatie en komt de kwaliteit ten goede. 

De afgelopen maanden is gebleken dat dit prima werkt. De gezinnen die worden gehuisvest zijn, ondanks de situatie, tevreden over hun kamers en de faciliteiten in het gebouw. De kinderen gaan naar de basisschool op het terrein en de iets oudere leerlingen naar de middelbare school. Veel volwassen bewoners hebben inmiddels een (parttime)baan gevonden in Weert.

Tweede opvanglocatie HQ-terrein

Op het HQ-terrein staat nog één gebouw waarvan het mogelijk is om deze om te bouwen tot opvanglocatie. Gelet op het beheer en de praktische redenen om twee gebouwen naast elkaar te kunnen inzetten, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dit gebouw te gaan huren voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Naar verwachting kunnen hier circa 160 Oekraïners worden gehuisvest. Daarmee dragen we als Weert bij aan de invulling van de landelijke extra opdracht die de Veiligheidsregio’s hebben gekregen om meer huisvesting te realiseren.

De in gebruik name van het gebouw wordt waarschijnlijk in november. Hierbij wordt wederom nauw samengewerkt met Punt Welzijn en vrijwilligers. De kosten voor de opvang worden vergoed door de Rijksoverheid.

Vorig artikelFilmdocumentaire over Drukkerij Smeets
Volgend artikelVogelgriep vastgesteld in Ospel