Emotioneel bezoek in Nederweert

Bezoek John en Kathy Gowlett Britse begraafplaats Nederweert
Foto door Wiel Mackus voor Stg. Adoptiegraven Nederweert

NEDERWEERT – Op zondagmiddag 9 oktober ontvingen leden van de Stichting Adoptiegraven Nederweert John Gowlett en zijn vrouw Kathy op de Britse begraafplaats.

John Thomas Gowlett

Johns vader was John Thomas Gowlett uit het Engelse Essex, soldaat bij de 1/5th Queens Royal Regiment. Hij behoorde tot de bevrijders van Susteren in januari 1945. Een aantal dagen na de bevrijding, op 23 januari 1945, sloeg het noodlot toe en sneuvelde hij bij Montfort. Hij werd begraven op een tijdelijke militaire begraafplaats in Dieteren en zou na de bevrijding worden herbegraven op de Britse militaire begraafplaats in Nederweert. 

Zijn graf daar is geadopteerd door Paul Wolters uit Montfort. Via hem kwam ook het contact tot stand met de familie Gowlett. John en zijn tweelingzus Jacky waren drie jaar oud toen hun vader om het leven kwam. Zij bezochten zijn graf voor het eerst in 1997. Dit keer kon Jacky helaas niet aanwezig zijn.

Bezoek aan Dieteren, Montfort en Nederweert

John en zijn vrouw Kathy werden op 9 oktober tijdens een korte ceremonie door Jeanine Stassen van Pipers Society Castle d’Aldenghoor naar het graf van Johns vader begeleid voor een bloemlegging.

Een dag voorafgaand aan dit bezoek werd het echtpaar door adoptant Paul Wolters en onderzoekers Henk Penders en Ron Mans rondgeleid door Dieteren en Montfort. Meer over dit bezoek valt te lezen via www.deetere.com op de pagina nieuws.

Vorig artikelVrijwillige hulp voor palliatieve zorg aan huis
Volgend artikelLezing ‘Kasteel Nijenborgh, de geheimen achter de poort’