Antje is terug van haar ‘reis’: onthulling kunstwerk

WEERT – Op woensdag 20 juli is het nieuwe kunstwerk van Antje van de Statie feestelijk onthuld door wethouder Martijn van den Heuvel en ontwerper van het kunstwerk Angeline Maas. Het kunstwerk is gemaakt door het bedrijf Smolenaers Constructie & Plaatwerk. In dit kunstwerk zijn de ideeën (vlaaipunten) verwerkt van leerlingen van Het Kwadrant.

De reis van Antje

Vanaf 25 april is het bekende ‘Antje van de Statie-beeld’ tijdelijk weggehaald van haar plek op het Stationsplein. De afgelopen periode is er gewerkt aan het nieuwe kunstwerk, waar het standbeeld van Antje op is geplaatst. Nu is Antje weer terug van haar reis.

Kunstwerk

Met het nieuwe kunstwerk van Antje van de Statie wordt het beeld meer zichtbaar gemaakt en de identiteit van het plein versterkt. Het kunstwerk is geplaatst op de hoek van het Stationsplein en de Stationsstraat. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Door de nieuwe plek geven we Antje een meer centrale plek op het Stationsplein. Daarmee is het symbolisch voor de gastvrijheid van de inwoners van Weert. Vanaf nu kunnen inwoners en bezoekers van Weert letterlijk ‘even bij Antje’ gaan zitten.”

Wie is Antje van de Statie?

Maria Hubertina Hendrix (1877-1936), die (bijna) iedereen in Weert kent als Antje van de Statie, is een icoon van en voor de stad. In 1897 komt ze in dienst bij de stationsrestauratie en in 1911 neemt zij de zaak over. Voor veel treinreizigers was Antje het symbool dat men in Weert was aangekomen. Met haar haren in een knot, in een lange rok en op hoge schoenen liep ze met een blad vol vlaaitjes over het perron en verkocht ze deze aan de reizigers.

Vorig artikelOpleiding tot vrijwillige molengids
Volgend artikelRoermond vangt tijdelijk 100 asielzoekers op