‘Gluren bij de Buren’ bij Maasstraat en Maaspoort Weert

Foto via Erfgoedcluster Weert

WEERT – De Stadsgidsen Regio Weert organiseren op uitnodiging van stichting de Aldenborgh op dinsdag 12 juli a.s een nieuwe editie van ‘Gluren bij de Buren’. Met dit jaar een bezoek aan de Maasstraat en Maaspoort, binnen en buiten de stadswal dus.

De start van de rondwandeling is om 19.00 uur in de Sint Martinuskerk aan de Markt, een nationaal Top 100-monument. 

Maaspoort

De historische binnenstad van Weert werd als vestingstad geheel omringd door grachten en wallen. De stad kende zes toegangspoorten, waaronder de Maaspoort. Tussen de toegangspoorten waren zeven bastions. 

De stadsgidsen van Weert vertellen op acht historische plekken in de Maasstraat en op de Maaspoort verhalen over wat er op die plekken te zien is (of was) en wat er gebeurd is.

Acht locaties

Tijdens de wandeling maken de wandelaars onder andere kennis met het eeuwenoude klooster van de zusters Birgittinessen, de protestantse Bethelkerk, locaties van zoutziederijen, distilleerderijen, jeneverstokerijen, brouwerijen, de beschuitfabriek van Jos Poell, de bakelietfabriek van Waltje Gruythuysen, villa ‘de Walburg’, het oude politiebureau en de Lieëgluiper, de niet zo vlijende bijnaam van de tram naar Maaseik. 

Natuurlijk ontbreken de sterke verhalen niet van de “Groeëtmoêle van de Maasport” bij voormalig hotel Verstraeten. Kortom een wandeling van binnen- en buiten de wal maar ook van ‘groeëtmoêle en vrome zielen’.

Na afloop is er voldoende ruimte om te genieten op een van de vele terrassen en in cafés in de Weerter binnenstad.

Vorig artikelBoeren van Weert: ‘Indeling stikstofproductie onrealistisch’
Volgend artikelFortuna Sittard – VFL Bochum bij Eindse Boys in Nederweert-Eind