Cultureel Lint in Weert groter dan ooit

WEERT – Cultureel Lint, het festival gepresenteerd als de finale van het culturele seizoen, vindt in 2022 plaats op koopzondag 26 juni. Het programma is voller dan ooit met meer dan 100 optredens in en rond de Weerter binnenstad.

Cultureel Lint is hét podium voor professionele- en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen, die het publiek laten genieten van allerlei kleine, gratis voorstellingen en presentaties op het gebied van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en meer. Tijdens koopzondag 26 juni barst cultureel Weert uit zijn voegen met een gevarieerd programma voor jong en oud.

De elfde editie van Cultureel Lint vindt voor het eerst niet in september plaats, maar eind juni. Vanaf de eerste editie is het evenement aan de start van het seizoen gepresenteerd als de Uitmarkt van Weert, georganiseerd door de drie professionele culturele instellingen Munttheater, RICK en Muziekcentrum De Bosuil. Om met name lokaal talent meer ruimte te geven om samen te werken aan culturele projecten is ervoor gekozen Cultureel Lint als finale van het culturele seizoen te presenteren. Zo krijgt het publiek de mogelijkheid nóg meer cultuur te ontdekken.

Geproefd van de aantrekkelijke en bijzondere locaties die tijdens de corona-edities werden benut, vinden bezoekers Cultureel Lint dit jaar wederom op locaties buiten de binnenstad. Denk bijvoorbeeld aan de Paterskerk, de Rumolduskapel, het nieuwe Kasteelpark Nijenborgh en de Werthaboulevard.

Podium voor jong talent

Aan regionaal talent geen gebrek tijdens de elfde editie van het festival. Op de Oelemarkt staat het nieuwe 0495TalentStage, een podium met doorlopend talentvolle muzikale acts uit de regio. Kunstbende presenteert vanuit hun speciale brandweerwagen-podium  in de Langstraat een gevarieerd programma door jong creatief talent tussen de 13 en 18 jaar uit heel Limburg.

Ook voor de jongste bezoekers is er een attractief programma. In het park zijn er de hele middag optredens voor de kinderen. Ze kunnen er instrumenten uit proberen in de Muziektuin, schminken, er zijn voorstellingen van de Theaterkist en Clowns Kado van Arno Huibers. Maar ook de Percussion Friends geven drie concerten op de Voorhof. Op het Ursulinenhof staat een reuze striptekening van Rim Beckers die kinderen zelf kunnen inkleuren en zingen Reintje en haar voskes leuke kinderliedjes.

Samenwerking met Musica Sacra

Voor het eerst is er een samenwerking met Kunstenfestival Musica Sacra Maastricht. In de Paterskerk vindt er twee keer een concert plaats door het kameleontische koppel Boi Akih. Voor Storyteller werken zij samen met de Hongaarse blokfluitist Dodo Kis en de West-Afrikaanse koraspeler Sekou Dioubate. Vier nomadische geesten die onverwachte ontmoetingen tot virtuoze verhalen smeden.

Dans in de schijnwerpers

Het programma van Cultureel Lint staat bol van de dansoptredens. Bijzonder ook dat er oog is voor inclusie binnen het programma. Trots is de organisatie dan ook op de deelname van het Special Dance Team van RICK, dat voor de eerste keer zal optreden voor publiek in het nieuwe Kasteelpark Nijenborgh.

VIA ZUID-choreografe en danser Sharon Wesseling heeft met haar dansgezelschap 20Hertz een missie: dans toegankelijker maken voor mensen met gehoorverlies. Ze onderzoekt samen met dove, slechthorende en horende dansers hoe verhalen middels dans verteld kunnen worden. De interdisciplinaire dansvoorstelling Kites door de Iraanse choreografe en danser Roshanak Morrowatian is nu actueler dan ooit. Zij neemt bezoekers mee in de ervaring van een kind op de vlucht, gebaseerd op haar eigen herinneringen en flashbacks.

De Maastrichtse Jennifer Romen en haar urban/contemporary dansteam Oxygen , bekend van het SBS6-programma Dance as One, geven alvast een voorproefje op hun eerste theatertour. De afgelopen jaren heeft Oxygen veel nationale en internationale competities gewonnen met als hoogtepunt goud tijdens de NBC World of Dance in LA.

Naast dit professionele aanbod is er op het danspodium op de Nieuwe Markt doorlopend een divers programma van regionale talenten. Zelfs op het dek van het binnenvaartschip de Oostenwind aan de kade van de Zuid Willemsvaart is er een dansperformance door Resa Samagun en de Dancer Studio. Tien dansers verbeelden een herinnering van een Weerter vrouw die 17 jaar langs het kanaal woonde.

Volledig programma

Reserveren voor voorstellingen is niet nodig en Cultureel Lint is volledig gratis te bezoeken. Dat is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, Gemeente Weert, VIA ZUID, Weert de Gekste, Cubis, Theater de Huiskamer en Musica Sacra.

Het programma bevat zóveel acts dat het niet in een tekstueel overzicht past. Alle activiteiten zijn te vinden op www.cultureellint.nl. Op alle actlocaties zijn tijdens het evenement tevens programmafolders verkrijgbaar.

Vorig artikelEen rijke geschiedenis tussen Weerter boeren en bewoners van kasteel Nijenborgh
Volgend artikelSpaans zomerconcert in Theaterboerderij Boeket in Nederweert