Succesvolle opening Kasteelpark Nijenborgh Weert

WEERT – Tijdens het pinksterweekend werd op feestelijke wijze Kasteelpark Nijenborgh, het Weerter stadspark, geopend. Twee dagen vierde Weert feest met een divers programma. De organisatie kijkt trots terug op de succesvolle opening.

Het Weerter stadspark is helemaal opnieuw ingericht, waarbinnen de voormalige voorburcht van kasteel Nijenborgh een nieuwe, centrale rol  vervullen. De feestelijke ingebruikname van Kasteelpark Nijenborgh vond plaats op zondag 5 en maandag 6 juni 2022. Stichting 1568 droeg zorg voor de organisatie en werd daarbij voor de invulling ondersteund door het brede lokale verenigingsleven dat Weert rijk is.

Slecht weer speelt parten

Het programma startte zondag 5 juni met een openingssymposium in de Paterskerk en het Franciscus Huis. Sprekers werden afgewisseld met een prachtig concert van Kerkelijke harmonie St.-Joseph 1880. Vanwege dreigende neerslag werd ervoor gekozen de historische stoet en de onthulling van het ruiterstandbeeld in het park niet terplekke te doen, maar via een live videoverbinding op het grote scherm van het symposium. Omdat het op het moment supreme toch droog bleek, vonden evengoed veel Weertenaren hun weg naar het park.

Kasteelpark anno 1568

In het park stond de zondagmiddag in het teken van historische belevenissen. Zo liepen Stadsgidsen Weert een archeowandeling, kon het publiek proeven van het oudste bierrecept van Weert en groenten van weleer. Op het historische kampement genoten bezoekers van demonstraties zwaardvechten en leerden ze munten te slaan en kruisboog te schieten.

Helaas bleken de weergoden niet gunstig gezind en begon het halverwege de middag lang en nagenoeg onafgebroken te regenen. Hoewel bezoekers in eerste instantie voor het opsteken van de paraplu kozen, hield dit helaas niet lang stand. Middagactiviteiten werden in de stromende regen opgeruimd en de organisatie koos ervoor vanwege de hoeveelheid water op de grasvelden het avondprogramma te verplaatsen naar maandag.

Kasteelpark anno 2022

Tweede Pinksterdag genoten ruim 750 deelnemers aan het einde van de ochtend van de Picknick in het Park, mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Heerschap en Moonen Packaging en ondersteund door Lions Kempenbroek. De picknick werd opgeluisterd met muziek van JEM en Zangschool Zang en Co. Hoewel er nog enkele korte buitjes in de ochtend volgden, mocht het evenement tijdens de middag alsnog rekenen op een heerlijk zonnetje en een publiek dat in grote getale de weg naar het park vond.

De tweede dag stond in het teken van de hedendaagse invulling van het Kasteelpark. Deelnemers konden kanoën in de kasteelgracht, midgetgolfen en deelnemen aan diverse demonstraties in de Cultuurtuin van RICK. Op het podium stonden optredens van gemengd koor Vivace, akoestische licht-klassieke optredens en een presentatie van diverse talenten van RICK op het programma.

De voorhof, het pleingedeelte van het nieuwe park, was het decor van verschillende levende standbeelden, met elk een verwijzing naar lokale historie of een herkenbare invulling van een stadspark.

Nog meer beeldende kunst was te vinden aan het laantje dat achter de kasteelwand doorgaat. Hier exposeerden basisschoolleerlingen na een educatief project over de Graaf van Horne, vanuit het perspectief van stadswording van Weert gezien als held, hun moderne interpretatie van Helden op Sokkels. Hierop aanvullend vond driemaal op de middag een humoristische theatervoorstellingen over de archeologische opgravingen plaats.

Gepaste trots

Wie tijdens het openingsweekend door het park liep moet het ongetwijfeld geconstateerd hebben: de Weertenaar is apetrots op het prachtige nieuwe park. Met de grote diversiteit in het programma van het openingsweekend waren de feestelijkheden geschikt voor jong en oud. Stichting 1568 kijkt dan ook met gepaste trots terug op de opening van Kasteelpark Nijenborgh.

De opening werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Weert, Provincie Limburg, Provisus/Stichting St.-Jozef, Jo Bergmans Vermogensfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting De Aldenborgh, RICK, Samenfonds0495, Rotary Weert en PLB Sound & Light. Dank eveneens aan organisatie Ambiance Events, alle deelnemers en natuurlijk het publiek. Samen vierden wij de opening van Kasteelpark Nijenborgh.

Bekijk de aftermovie: https://youtu.be/7IP-HSuCqLQ

Vorig artikelBrevendia Stramproy viert 100 jarig jubileum; daar wil je bij zijn!
Volgend artikelWegwerkzaamheden in Weert: Geuzendijk en Molenweg