Kunstproject ‘Dat Wat Blijft’ komt naar Weert

WEERT – Dat Wat Blijft, een varende expositie die vele bijzondere verhalen over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart tot leven brengt, gaat op vrijdag 24 juni van start bij de Mouttoren in Weert. Daarna staan de steden Neeroeteren, Luik en Veghel op het programma. In het binnenvaartschip Oostenwind zijn korte documentairefilms, objecten, schilderijen, borduurwerken, foto’s en gedichten over het kanaal te zien.

Het kunstproject Dat Wat Blijft is een initiatief van kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen en komt tot stand in samenwerking met de bewoners en ondernemers aan de Zuid-Willemsvaart.

Indringende verhalen over de Zuid-Willemsvaart

Aan de Zuid-Willemsvaart komt de hele wereld samen. Door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. Het kunstproject Dat Wat Blijft verzamelt en bewaart hun verhalen. Door de ogen van kunstenaar Monique Broekman krijgen deze verhalen een nieuwe, betekenis. Via schilderijen en indringende korte documentairefilms – over vluchten, bouwen, ondernemen, geboorte en sterven, opgroeien, kunst en literatuur – brengt zij de geschiedenissen van (oud-)kanaalbewoners tot leven.

Monique Broekman: ‘Ik woon zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch en kijk uit op de mooie oude huizen aan de overkant van het kanaal, met daarachter de Sint Janskathedraal. Tijdens Dat Wat Blijft leer ik mijn overburen – en hun verhalen – steeds beter kennen. We maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Maar we creëren ook allemaal onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In Dat Wat Blijft worden al deze verhalen bewaard voor de toekomst.’

Opening expositie Weert: vrijdag 24 juni

Dat Wat Blijft wordt geopend door Wendy van Eijk, wethouder Weert. Tijdens de opening staan verschillende activiteiten op het programma. Ook is de expositie in het schip te bekijken.

  • 19.15-19.20 welkomstwoord door Monique Broekman, Alexandra van Dongen en Patricia van der Lugt, curator Museum W
  • 19.20-19.30 schoonzwemperformance door Lisanne Verhees en ZCP Nederweert en poëzieperformance kanaaldichter Rick Terwindt
  • 19.35-19.45 urban dance-optreden met dansers van Dancer Studio, met choreografie van Resa Samangun op bewerkte compositie van Angela de Weijer, stadscomponist Meierijstad
  • 19.45 officiële opening door Wendy van Eijk, wethouder Weert
  • 20.00 borrel en bezoek tentoonstelling in schip
  • 22.00 einde

Data en locaties expositie Dat Wat Blijft juni en juli 2022

In de diverse plaatsen die Dat Wat Blijft aandoet, wordt samengewerkt met Museum W, Heemkundekring Wotra, Musea Maaseik, Musée de la Vie Wallonne, Fabriek Magnifique en Phoenix Cultuur.

  • 25 juni tot en met 3 juli: Weert, Werthakade 21, tegenover de Mouttoren. In samenwerking met MuseumW.
  • 5 juli tot en met 10 juli: Neeroeteren (België), Zuid-Willemsvaart/Hoogstraat. In samenwerking met heemkundekring Wotra en Musea Maaseik.
  • 13 juli tot en met 17 juli: Luik, Port des Marcatchous, haven. In samenwerking met Musée de la Vie Wallonne.
  • 19 juli tot en met 24 juli: Veghel, Noordkade, onder de brug. In samenwerking met Fabriek Magnifique en Phoenix Cultuur

Dat Wat Blijft

Dat Wat Blijft is een multidisciplinair kunstproject van beeldend kunstenaar Monique Broekman, in samenwerking met co-curator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen, filmer Esgo Klein, vormgever Nicole Smans en productieleider Heleen Moors. Stichting Puckworks is opdrachtgever van Dat Wat Blijft.

De eerste editie van Dat Wat Blijft vond plaats in 2019 in Den Bosch. Vanaf juni 2022 gaat het schip weer varen. De expositie reist in dit jubileumjaar – het kanaal bestaat tweehonderd jaar – via verschillende locaties naar Veghel.

Vorig artikelInitiatief uit Hunsel in de race voor beste buurtinitiatief van Nederland
Volgend artikelCrossmoor Charity Cup wederom met grote opbrengst