Het hoofd van de graaf Van Horne toch in de Paterskerk

WEERT – Al eeuwenlang is het een mysterie waar is Filips van Montmorency nu begraven? We weten dat zijn hartbus gevonden is in het graf van graaf Jacob III in de Martinuskerk. Maar zijn hoofd en lichaam zijn ze kwijt.

Vorig jaar leek het even of de graaf begraven zou zijn in de Paterskerk. Uit oude geschriften bleek dat er een edelman die een halsmisdrijf (hoogverraad jegens de koning) had begaan was bijgezet in het graf van graaf Jacob I en graaf Jacob II van Horne die reeds begraven zijn in de Paterskerk.

Uit een verslag van 1643 (75 jaar na de dood van Philips de Montmorency) “Onder het Maria-altaar is een grafkelder aangetroffen. Het bovengedeelte ervan was doorbroken zodat een lijk van bovenaf ingebracht kon worden. Pater Antonius Van der Steen heeft zelf geconstateerd dat er een kist was geplaatst boven op de andere lijkkisten. 

De verklaring die hij geeft is dat er een verhaal circuleerde waarin gezegd werd dat er een stoffelijk overschot van een ‘noblis Miles’ (edele ridder) vanwege een begaan misdrijf (majesteitsschennis?) ter dood was gebracht, door die opening was ingebracht. Dit was in haast geschied.” Philips laat in een handgeschreven codicil dat hij schreef de avond voor zijn terechtstelling ook 100 rijnlandse guldens na aan de franciscanen.’ Ook ligt zijn stiefvader graaf Jan in de Paterskerk op het hoogkoor begraven.

Dat inspireerde de wereldberoemde kunstenaar Job Smeets (1970) tot het maken van een kunstwerk. ‘Het hoofd van Filips de Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert’, het hoofd is tijdelijk te bezichtigen in de Paterskerk. Later dit jaar wordt er ook een kunstwerk onthuld aan de Werthaboulevard waar de graaf ook een belangrijke hoofdrol in speelt, ook dat kunstwerk wordt vervaardigd door studio Job.

In de Paterskerk is ook een minidocumentaire te zien (ca. 40 minuten) om 14.00 en 15.00 uur over de archeologische opgravingen op de voorhof van kasteel Nijenborgh.

De Paterskerk is geopend op zondag en maandag van 13.30 tot 16.00 uur, ook kan je er gezellig even wat drinken.

Vorig artikelBuurtvereniging Fatima organiseert Zomerfeest
Volgend artikelOpen dag melkveebedrijf Van Helvoirt in Ell