Stadgidsen Weert organiseren met Pinksteren ‘archeologie’-wandeling

fundament 15de eeuwse kasteelpoort Weert

WEERT – De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 5 juni en maandag 6 juni een gratis open ‘archeo’-wandeling op het terrein van de voorburcht van kasteel Nijenborgh.

Tijdens deze wandeling vertelt de stadsgids over het kasteel Nijenborgh, de adellijke familie Van Horne en wordt uiteraard de voorhof bezocht. Op deze historische plek krijgen de wandelaars informatie over de archeologische vondsten en wordt -letterlijk- stil gestaan bij het ruiterstandbeeld van Philips van Horne. 

De wandeling vindt plaats in het kader van de feestelijke opening van het kasteelpark Nijenborgh en start om 11.30 uur bij de stadspomp op de Oelemarkt en duurt tot 13.00 uur. De eindtijd sluit aan bij de start van tal van activiteiten in Kasteelpark Nijenborgh.

Aanmelden via [email protected]. In de mail dient duidelijk de datum alsmede het aantal deelnemers vermeld te worden.

Opgravingen

Het terrein van de voorburcht vormt samen met het oude deel van het stadspark, ‘een nieuwe groene long in het hart van de stad’. Vanaf september 2021 bood het voormalige terrein van de houthandel Scheijmans een unieke gelegenheid om archeologisch onderzoek te doen naar de voorhof en de tussengracht van het imposante kasteel Nijenborgh. Immers, vanaf 1450 tot 1568 woonden hier de graven van Horne die zo’n belangrijke stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Weert en op de vormgeving van de stad. De opgravingen hebben deze geschiedenis verder ingekleurd.

Vorig artikelFilips van Montmorency komt eindelijk thuis
Volgend artikelGemeente Weert verhoogt starterslening bij aankoop eerste woning