School voor Oekraïense kinderen op kazerneterrein in Weert vandaag geopend

WEERT – Weert heeft vanaf vandaag tijdelijk een nieuwe basisschool, speciaal voor jonge vluchtelingen uit Oekraïne. De onderwijsstichtingen MeerderWeert en Eduquaat hebben samen een lesruimte ingericht in de voormalige Van Hornekazerne, die sinds kort in gebruik is als opvanglocatie voor Oekraïners.

Vandaag startte de eerste klas met tien leerlingen. Drie Oekraïense kleuters krijgen elders in het schoolgebouw op het kazerneterrein les in de tijdelijke locatie van basisschool St. Jozef uit Altweerterheide. “Of het nou onze eigen leerlingen zijn uit Weert en Nederweert of kinderen uit een ander land die vanwege oorlog zijn gevlucht: ieder kind heeft recht op een fijne jeugd en een gezonde ontwikkeling. Daarom nemen wij samen onze verantwoordelijkheid”, zegt medebestuurder Bart Caris van MeerderWeert namens de twee onderwijsstichtingen die in hun initiatief gesteund worden door de gemeenten Weert en Nederweert.

Professionele ondersteuning

Afhankelijk van de toestroom – die valt nu nog mee, maar laat zich moeilijk voorspellen – biedt de school ruimte aan maximaal drie klassen. Het onderwijs aan de Oekraïense nieuwkomers wordt verzorgd door een leerkracht van TaleNT2, de gezamenlijke Taalschool van MeerderWeert en Eduquaat die NT2-lessen (Nederlands als tweede taal) verzorgt aan nieuwkomers. Collega-leerkrachten bieden inhoudelijke ondersteuning.

Daarnaast staan er enkele onderwijsbegeleiders uit Oekraïne klaar; mensen die al een tijdje in Nederland wonen, beide talen spreken en op die manier een belangrijke schakel vormen in de emotionele begeleiding van jonge vluchtelingen. Een onderwijsstichting in Zuid-Limburg stelt schoolmeubilair ter beschikking dat al gebruikt is, maar nog in prima staat verkeert.

De Oekraïense kinderen die vanaf vandaag op het kazerneterrein naar school gaan, wonen ook op deze opvanglocatie. “Het zijn kinderen die nog in Oekraïne waren toen de oorlog uitbrak en daardoor vaak traumatische dingen hebben meegemaakt. Omdat zij veel steun bij elkaar vinden, is het belangrijk om hen niet uit elkaar te halen. Daarnaast hebben onze afzonderlijke scholen in Weert en Nederweert meestal ook niet de capaciteit om hen in een reguliere klas op te vangen”, vertelt Bart Caris.

Steun in moeilijke tijden

Ongeveer 20 kinderen uit Oekraïne worden al een tijdje verspreid over de gemeenten Weert en Nederweert opgevangen. Zij werden eerder al verdeeld over de verschillende basisscholen van MeerderWeert en Eduquaat. “De meesten van hen kwamen al naar Nederland voordat de oorlog daadwerkelijk uitbrak en hebben inmiddels hun draai gevonden op school en in hun nieuwe woonomgeving. Reden om dat zo te laten. We willen de kinderen niet opnieuw laten wennen aan een nieuwe situatie”, zegt Bart en hij voegt daaraan toe dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen gepaard gaat met ontroerende verhalen. “Een van de kinderen kreeg van zijn leerkracht een briefje waarop in het Oekraïens stond geschreven: ‘Wees welkom op onze school.’ Dat briefje heeft bij de leerling een vaste plek gekregen op het nachtkastje. Als steun in moeilijke momenten. Om maar aan te geven hoe mooi en eenvoudig dagelijks geluk kan zijn.”

Vorig artikelExtra ticketverkoop picknick in stadspark Weert
Volgend artikelGoodSouls brengt single uit