Bevolkingsonderzoek borstkanker in Weert

WEERT – José S. is 69 jaar en doet al sinds haar vijftigste mee aan het onderzoek. “Ik vind het belangrijk dat een afwijking in mijn borsten zo snel mogelijk wordt ontdekt. Dan is de kans op genezing groter.”

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek. Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Voor een goede beoordeling van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. José: “Sommigen merken er bijna niets van, maar in het verleden vond ik het onderzoek weleens gevoelig. De screeningslaborante vertelde me dat het helpt om te ontspannen.”

COVID-19

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Door een landelijk tekort aan screeningslaboranten is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in het uitnodigen is door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen 2 uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Als we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere 2 jaar uitgenodigd worden.

Gelijk aanbod

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet zo. In de ene regio moeten vrouwen langer wachten op het onderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt.

Weert

Vrouwen uit Weert met de postcodes 6001, 6002, 6003, 6004, 6005, 6006 en 6039 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Ons onderzoekscentrum staat van begin/medio juni 2022 tot eind augustus 2022 (postcodes 6001, 6002, 6003 en 6005) en van begin oktober 2022 tot eind december 2022 (postcodes 6004, 6006 en 6039) op het parkeerterrein van sportpark Boshoven in Weert. Door festiviteiten/kermis gaat de onderzoekswagen in de periode van eind augustus 2022 tot begin oktober 2022 naar Baexem.

Van Bevolkingsonderzoek Zuid naar Bevolkingsonderzoek Nederland

Vanaf 1 januari 2022 gaat Bevolkingsonderzoek Zuid door als Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit is onder meer te zien aan een nieuw logo op het (mobiele) onderzoekscentrum.

Meer informatie

De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 388. Meer informatie vind je op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Vorig artikelZomercarnaval Grathem op 21 mei
Volgend artikelDigitaal aangifte doen van geboorte in Weert