Goed moment voor een persoonlijke lening

Rente nog nauwelijks mee gestegen met de marktrente

Geld lenen – de meeste mensen zijn er niet dol op. Het kost immers geld: wie een lening heeft lopen betaalt doorgaans rente. Toch wordt er veel geld geleend. Niet elke wens kan immers gerealiseerd worden vanuit eerder opgebouwd kapitaal. Als de wens belangrijk genoeg is kan een lening een prima oplossing zijn.

Er zijn verschillende groepen leningen: consumptief krediet, hypothecaire leningen en zakelijke financieringen. Het onderscheid tussen die groepen is meestal heel helder. Een hypotheek sluit je af voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Zakelijke financieringen zijn voor bedrijven. Consumptief krediet (met name de PL, persoonlijke lening) wordt gebruikt voor van alles, maar vooral voor het betalen van een grote aanschaf zoals een auto, boot of caravan.

Hypotheekrente lager dan leenrente

Bij de particuliere leningen is er een groot verschil in rente tussen het consumptief en het hypothecair krediet. Dat komt door het onderpand dat de bank heeft bij een hypotheek: als het geleende geld niet netjes terugbetaald wordt kan de bank het huis laten verkopen. De hypotheekrente is dan ook ruim lager dan de rente op een persoonlijke lening. Toch zijn er op dit moment woningbezitters die voor het financieren van een verbouwing kiezen voor een PL in plaats van een hypotheek. Hoe zit dat? Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de rentes in de afgelopen maanden. De hypotheekrente is samen met de kapitaalmarktrente enorm gestegen. Als een raket: rente die 10 jaar vaststaat lag in oktober 2021 nog onder de 1% en komt inmiddels boven de 2,5% uit. Deze heftige rente-ontwikkeling doet veel stof opwaaien.

Leenrente gaat nog niet mee in stijging

Opvallend is dat de rente op leningen nog niet meegaat in die stijging. Op een kleine verhoging na komen de rentes op persoonlijke leningen nog niet van hun plaats. Dat betekent dat het verschil tussen de hypotheekrente en de leenrente een stuk kleiner is geworden in het afgelopen halfjaar. Verder speelt een rol dat de kosten en rompslomp die komen kijken bij een hypotheek doorgaans geen rol spelen bij het afsluiten van een PL geen rol spelen. Daardoor kan het aantrekkelijk zijn om een verbouwing – ondanks de nog steeds hogere rente – te financieren met een persoonlijke lening.

Wanneer gaat rente persoonlijke lening omhoog?

De kans is groot dat ook de rente op persoonlijke leningen binnenkort ook gaat stijgen: de geldverstrekkers willen hun winstmarge ongetwijfeld op peil houden. Zolang dit nog niet gebeurd is kan het een goed moment zijn om een PL af te sluiten.

Vaste rente: lage rentestand benutten

Bij een persoonlijke lening geldt immers een vaste rente: de afgesproken rente verandert niet tijdens de looptijd. Wie nu een lening afsluit is dus voor die hele periode verzekerd van de huidige lage leenrente.

Dat kan interessant zijn als er plannen zijn om geld te lenen voor een grote uitgave. Of om lopende schulden op een voordelige en verstandige manier te herfinancieren. Hoe lager de rente, hoe beter!

Kijk voor meer informatie op: www.actuelerentestanden.nl

Vorig artikelWinnaars uit Weert winnen 11.802 euro per lot van de Postcode Loterij
Volgend artikelKinderen van Weert staan stil bij kanker tijdens de KinderLoop