Tentoonstelling Gemeentearchief Weert over 1572; de Geboorte van Nederland

Vrijgeleide wolambacht 25 februari 1584 getekend door Willem van Oranje GAW oud-administratief archief, inv. nr. 3209

WEERT – Vanaf 6 mei 2022 is in het Bibliocenter Weert de tentoonstelling ‘Weert, het andere verhaal’ te zien. De tentoonstelling is ingericht door het Gemeentearchief Weert en gaat over het jaar 1572, ook wel ‘de Geboorte van Nederland’ genoemd.

De tentoonstelling maakt deel uit van een landelijk project van gemeenten die vanaf 1572 een rol speelden in de 80-jarige oorlog.

Je kan de tentoonstelling bezoeken tijdens openingstijden van het Bibliocenter (Wilhelminasingel 250, Weert). Entree is gratis. Wethouder Henk van de Loo opent de tentoonstelling op vrijdag 6 mei om 14.00 uur.

De geboorte van Nederland

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat in 1572 de Nederlandse opstand onder leiding van stadhouder Willem van Oranje begon. In de nationale geschiedschrijving wordt dit verhaal verteld als de Geboorte van Nederland, maar niet overal kan gesproken worden van een ‘vaderlands’ gedachtengoed. De opstand leidde tot een strijd waarin burgers, steden en gewesten niet alleen tegenover de Spaanse vorst, maar ook tegenover elkaar kwamen te staan qua religie.

De oorlogsvoering was bruut en om zowel de Staatse als de Spaanse legers te kunnen financieren, werden hele dorpen en steden geplunderd. Weert was de eerste stad in het huidige Nederland waar de Beeldenstorm in 1566 begon en heeft daarna meer dan 50 jaar ellende ondervonden.

Vier waarden

Inmiddels is het 450 jaar geleden dat de gebeurtenissen in 1572 plaatsvonden, maar dezelfde waarden die toen werden bevochten, spelen nog steeds een rol in de huidige maatschappij: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid.

Met deze tentoonstelling proberen we een brug te slaan tussen 1572 en het heden. Opdat we de vier waarden 450 jaar gestalte kunnen geven. Want deze waarden zijn en waren nooit vanzelfsprekend, maar zijn de moeite waard om voor te strijden!

Ga voor meer informatie over de expositie naar:  https://www.erfgoedhuisweert.nl/Gemeentearchief-Weert/Weert-en-Weertenaren/1572-Geboorte-van-Nederland.

De openingstijden van het Bibliocenter vind je op: https://www.bibliocenter.nl/service/openingstijden.html

Vorig artikelJubileum voor Greep naar de Hoorn: 25ste editie op 10 september 2022
Volgend artikelWereldmerken kiezen Keyport, dé ondernemende regio