Picknick, kampement en muziekshow tijdens opening Kasteelpark Nijenborgh

WEERT – Op zondag 5 en maandag 6 juni vindt de feestelijke opening van Kasteelpark Nijenborgh, het Weerter stadspark, plaats. Op het programma in het pinksterweekend staan onder andere een gigantische picknick, een historisch kampement, diverse muzikale optredens en een spectaculaire vuurshow.

Vanaf begin 2021 wordt er hard gewerkt in het Weerter stadspark. Het park wordt helemaal opnieuw ingericht, waarbinnen de voormalige voorburcht van kasteel Nijenborgh een nieuwe, centrale rol gaat vervullen. De feestelijke ingebruikname van Kasteelpark Nijenborgh vindt plaats op zondag 5 en maandag 6 juni 2022. De organisatie is in handen van Stichting 1568 in samenwerking met de Gemeente Weert.

Kasteelpark Nijenborgh herbergt veel kenmerkende verhalen en karakteristieke elementen. Een groen hart dat in een gloednieuwe gedaante klaar is voor de toekomst, waarin het verhaal van de rijke historie van Weert wordt verteld. Waar recreatief verblijf op natuurlijke wijze samenkomt met cultuur, historie en klimaatadaptatie.

Het programma van de opening van Kasteelpark Nijenborgh wordt verdeeld over twee dagen en is te vinden op www.stichting1568.nl. De zondag staat in het teken van historie, op maandag omvat het programma hedendaagse thema’s. Volg de transformatie van Weert tijdens het feestelijke openingsweekend van het kasteelpark en reis mee tussen 1568 en 2022.

Kasteelpark anno 1568

Op zondag 5 juni start het programma om 12:30 uur met een Openingssymposium in het Franciscus Huis.  Gastsprekers vertellen over de historische, archeologische en ontwerptechnische facetten, afgewisseld met optredens van Kerkelijke harmonie St.-Joseph 1880 Weert, dat ook het befaamde stuk ‘Van Horne’ speelt. Aansluitend trekt een historische stoet naar het park om aldaar om 14:00 uur het ruiterstandbeeld van de Graaf van Horne te paard te onthullen. In de historische stoet worden door leden en gasten van Sinte Catharina 1480, de stadsschutterij van Weert, Prins Willem van Oranje, zijn echtgenote Anna van Buren en de weduwe van de Graaf uitgebeeld.

De activiteiten in het park starten om 13:00 uur. Op het oostelijke veld is een uitgebreid historisch kampement opgebouwd, waar demonstraties zwaardvechten worden gehouden en bezoekers kunnen kruisboogschieten en zelf een munt slaan. Voor de inwendige mens worden broodjes worst en boekweitpannenkoeken verkocht. Op het kampement lopen naast de bewoners ook bedelaars en geharnaste wachters. Halverwege de middag vindt er een voordracht plaats door Volksdansgroep Wertha.

Verschillende lokale verenigingen dragen bij aan de feestelijkheden. Zo presenteert De Aldenborgh een archeologisch spellencircuit. Stichting Weertzzz laat bezoekers van het oudste Weerter bierrecept proeven, de Herenboeren vertellen over de historie van landbouw en de Boeren van Weert bereiden smakelijke proeverijtjes van eigen producten. Limburg Marketing vertelt meer over de augmented reality-ervaring van Archeo Route Limburg.

De stadsgidsen van Weert lopen op zondag en maandag een Archeowandeling Nijenborgh. Deelname is vanwege de feestelijke aanleiding bij uitzondering net als de rest van het programma gratis, maar reserveren via hun website wel noodzakelijk.

Nacht van Nijenborgh

Op het noordelijke veld van het Kasteelpark staat een groot podium voor een muzikaal programma. Zondagmiddag is dit het domein van Turnback & The Blazing Babes, een vlammende coverband dat opvalt door de strakke blazerssectie. Na de dinerpauze, waarop diverse lokale horeca uit de binnenstad speciale arrangementen aanbieden, start de avond om 19:30 uur met ‘Nijenborgh – ‘n nów begin’, een muzikale vertelling over de historie van het park, van de makers van Rogstaekers De Legende en Graaf van Horne de Musical. Aansluitend maakt bigband Dial24 het feest compleet, terwijl leden van de scouting gezellig marshmallows boven het kampvuur maken. De avond eindigt om 22:00 uur met Finale de Feu, een spectaculaire vuurshow op de voorhof.

Kasteelpark anno 2022

Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, is er aandacht voor de hedendaagse invulling van Kasteelpark Nijenborgh. De dag start met een grote picknick en herbergt veel cultuur. Zo heeft RICK een podiumprogramma met jong talent en nodigen zij iedereen uit in de Cultuurtuin. Op het podium staan verder optredens van WGK Vivace en akoestische sessies tijdens het programma Muziek op Maandag op het programma.

Op de voorhof wordt een levend standbeeldenfestival georganiseerd, met enkele historische beelden waaronder de Graaf van Horne zelf. Aan het einde van de dag vormen de beelden een tableau vivant als fotomoment. Nog meer beelden verschijnen tijdens het project Helden op Sokkels. Lokale jeugd heeft tijdens het educatieve project van RICK geleerd over de Graaf van Horne, voor Weert in het perspectief van stadswording een ‘held’. Vertaald naar het heden hebben zij kunstwerken gemaakt van hun actuele helden en deze geplaatst op sokkels. Driemaal op de maandagmiddag is ook de hierop aansluitende kindertheatervoorstelling van De Theaterkist te zien.

Sport en spel krijgt alle kans in het stadspark. Zo kunnen bezoekers kanoën in de kasteelgracht en de een balletje slaan op de midgetgolfbaan. Samenwerkende scoutings organiseren zowel op zondag als maandag diverse activiteiten, waaronder het Lasergame Labyrinth, een speurtocht door het park en een katapult op kastelen.

Eveneens beide dagen presenteert Kunstcentrum Weert hun nieuwe project VerWeert. Weertenaren worden uitgenodigd zelf mee te knutselen aan een kunstwerk voor het stadspark. Zij kunnen hiervoor een stuk eeuwenoud hout bewerken, dat is opgegraven in hun eigen stad.

Reserveren picknick

Een van de opvallendste activiteiten in het programma is de Picknick in het Park. Neem zelf je picknickkleedje mee, zoek een plekje op het grasveld en geniet van het heerlijke picknickpakket dat met liefde werd samengesteld.

Vooraf dienen liefhebbers picknickpakketten te reserveren via www.stichting1568.nl/picknick. Dit is mogelijk van 1 mei tot uiterlijk 21 mei, maar ben er op tijd bij want op is op! In de webshop zijn vouchers voor ‘grote eters’ (volwassenen à €6,00) en ‘kleine eters’ (kinderen à €4,00) verkrijgbaar.

De picknick wordt tevens mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Lions Kempenbroek en opgeluisterd door de klanken van JEM en Zangschool Zang en Co. Om de activiteit voor zoveel mogelijk mensen een feestje te maken heeft partner Albert Heijn Heerschap ter waarde van 1568 euro aan tickets beschikbaar gesteld aan mensen die dat goed kunnen gebruiken.

Vorig artikelSchietbomen staan in de grond voor het OLS 2022 in Meijel
Volgend artikelLegotentoonstelling Bricktopia in Nederweert