Start bouw woonbegeleidingscentrum PSW in Meijel van start

MEIJEL – Gisteren, 5 april, is het startsein gegeven voor de realisatie van een gloednieuw woonbegeleidingscentrum voor mensen met een beperking in Meijel. Zorgorganisatie PSW realiseert in samenspraak met Stichting Begeleid Wonen Meijel, een initiatief van ouders van kinderen met een beperking, een veilige en passende woonomgeving midden in het dorp. De bouw werd onder toeziend oog van genodigden en wethouders Rob Wanten en Anget Mestrom van gemeente Peel & Maas officieel geopend door de toekomstige bewoners.

Op de plek waar vroeger de frikandellenfabriek Beckers stond, staan de bouwhekken al klaar en zijn voorbereidende werkzaamheden gestart. Over ruim een jaar zal hier het nieuwe woonbegeleidingscentrum Beckershof verrijzen voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. PSW, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsvraag is eigenaar van het pand en gaat hier de zorg verlenen.

Initiatiefnemer van het woonbegeleidingscentrum is Stichting Begeleid Wonen Meijel, opgericht door ouders van kinderen met een beperking. Zij zochten een geschikte woonlocatie voor hun zoon of dochter, maar vonden dit niet in Meijel. Zij gingen derhalve op zoek naar andere ouders met kinderen met een beperking in het dorp en er bleek een grote behoefte te zijn om hier een begeleid wonen voorziening te openen. In PSW vonden ze een partner om deze wens werkelijkheid te maken.

PSW heeft verspreid over Limburg diverse woonbegeleidingslocaties voor mensen met een beperking. Doel van de begeleiding van PSW is altijd een woonsituatie creëren waarin de cliënt zich thuis en veilig voelt en waarbij ouders en verwanten betrokken zijn. De woonlocaties zijn gelegen in woonwijken en hebben een sterke lokale verankering.

Zelfstandig wonen in eigen dorp

Mede-initiatiefnemers Ard Stappers en Jan Manders wilden hun kinderen graag dichtbij houden. Zelfstandig, maar op loopafstand en binnen hun eigen veilige omgeving én sociale netwerk. Ard Stappers, vader van een van de toekomstige bewoners, vertelt: “Het is belangrijk dat onze kinderen hun eigen plek krijgen, zelfstandig kunnen wonen en zichzelf zo verder kunnen ontwikkelen, maar wel in hun vertrouwde omgeving. Dichtbij familie, de dagbesteding en bijvoorbeeld de voetbalclub”.

Modern woonbegeleidingcentrum

Het drie verdiepingen hoge wooncomplex, gaat plaats bieden aan 23 bewoners en voorziet in alle behoeften voor bewoners met diverse beperkingen. In het woonbegeleidingscentrum is 24-uurszorg voor mensen die aanspraak maken op de wet langdurige zorg. Momenteel is de woonlocatie al zo goed als gevuld. Er zijn nog enkele plekken vrij. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de eerste bewoners in de zomer 2023 hun intrek nemen. Jan Manders, vader van twee kinderen met een verstandelijke beperking: “We zijn lang bezig geweest vanaf ideevorming tot nu, de start van de bouw. Er komt veel bij kijken om dit realiseren. We zijn heel blij dat het samen met PSW gelukt is: een veilige plek voor mensen met een beperking in Meijel nu en in de toekomst”.

Vorig artikelSnollebollekes grote topact op feestavond OLS Meijel
Volgend artikelNieuwe wandelgids Graaf van Hornepad