Kasteelpark Nijenborgh in Weert officieel geopend

WEERT – Vanochtend heeft wethouder Martijn van den Heuvel samen met gedeputeerde Geert Gabriels het Kasteelpark Nijenborgh officieel geopend. Vanaf vandaag is het park geopend en voor iedereen te bezoeken. De grote publieke opening vindt plaats op 5 en 6 juni (Pinksterweekend).

Van stadspark naar Kasteelpark Nijenborgh

Het park in Weert heeft in de volksmond altijd het stadspark geheten. Nu is het park veel groter geworden. Het park is nu volledig ingericht in de stijl van het kasteel dat hier ooit heeft gestaan. Dit is ook bevestigd door het archeologisch onderzoek. Daarom vond het college van burgemeester & wethouders dat hier ook een andere naam bij hoorde. In samenspraak met culturele stichtingen in Weert is gekozen voor het Kasteelpark Nijenborgh.

Onthulling plaquette

Het Kasteelpark is vanochtend officieel geopend door wethouder Martijn van den Heuvel en gedeputeerde van de provincie Limburg, Geert Gabriels. Dit hebben zij gedaan door een plaquette te onthullen. Op de plaquette staan de gemeente Weert, de provincie Limburg en Erfgoed Deal benoemd. Deze partijen hebben de realisatie van het park financieel ondersteund. Het archeologisch onderzoek en de herinrichting van het park waren in 2018 al vurige wensen van het gemeentebestuur en staat op die manier ook benoemd in het programma ‘Weert koerst op verbinding’, dat in 2018 bij de totstandkoming van het huidige bestuur is vastgesteld.

Kasteelpark nog niet af

Bezoekers die al een kijkje zijn komen nemen, hebben gezien dat het park nog niet af is. Vanwege tegenvallende weersomstandigheden in februari is het groen nog niet volledig aangeplant. Daarnaast hebben de extra archeologische werkzaamheden begin dit jaar ervoor gezorgd dat dit deel van het park nog niet volledig is ingericht. De werkzaamheden aan de kant van de Kasteelsingel starten binnenkort.

“Maar de bruggen en de paden zijn af, de verlichting is aangebracht en het speeltoestel staat al een tijdje dienst te doen. Daarom is besloten om vanaf nu grotendeels de hekwerken rondom het park weg te halen en het park open te stellen. Daarmee wachten tot en met de publieksopening in juni zou jammer zijn voor alle mensen die graag dagelijks een ommetje maken door het park. Het laatste wandelpad, met de brug over de Kasteelsingel ligt nog te drogen. Van dit pad kan binnenkort gebruik gemaakt worden.”, aldus wethouder Van den Heuvel.

Publieksopening 5 en 6 juni

Lange tijd was vanwege de coronamaatregelen onduidelijk wat er wel of juist niet mogelijk zou zijn. Daarom is in een vroeg stadium besloten om de officiële opening van vandaag bewust kleinschalig te houden. De publieksopening daarentegen wordt groots aangepakt en vindt plaats op 5 en 6 juni dit jaar. Het programma daarvoor wordt op dit moment door Stichting 1568 samen met Weerter verenigingen en stichtingen gemaakt. Daarover volgt in een later stadium meer informatie. Tijdens dit publieksweekend wordt ook het ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency officieel onthuld.

Vorig artikelIn de wereld van Daniëlle Beckers
Volgend artikelChoral Evensong 13 maart in de Paterskerk Weert