Eerste molen Windpark Weert gaat proefdraaien

WEERT – Begin maart gaan WeertEnergie en Eneco proefdraaien met de eerste molen van Windpark Weert. De molen bij de Schoorbrug over de A2 wordt als eerste getest. De andere twee molens volgen snel. “We zijn er trots op dat de drie windmolens nu staan, aangesloten zijn op het net en windenergie gaan opwekken. Tijdens het proefdraaien wordt duidelijk of alles goed functioneert”, zegt Henk Lambrichts, omgevingsmanager windpark Weert.

Vanaf maandag 28 februari zijn de molens aangesloten op het elektriciteitsnet van Enexis. De komende tijd vinden er testen plaats en worden de computersystemen ingeregeld door Enercon. Het testen van de windturbines betekent dat in deze periode ook slagschaduw kan ontstaan en dat de turbines geluid maken. Het windpark streeft ernaar om maximaal 30 minuten slagschaduw per jaar te veroorzaken. Tijdens de testfase kan dit meer zijn, omdat de turbines nog ingeregeld moeten worden. Verder wordt het gebied rond de molens hersteld. De tijdelijk aangelegde bouwwegen worden afgegraven en de beteelbare grond geëgaliseerd. Voor onderhoudswerkzaamheden blijven de toegangspaden en een deel van het terrein naast de molens half verhard.

Het proefdraaien van de molens duurt ongeveer drie maanden. Daarna vindt de overdracht plaats aan Windpark Weert bv. De opgewekte groene stroom van het windpark kunnen mensen afnemen via WeertEnergie | om en Eneco.

WeertEnergie en Eneco zijn beide voor de helft eigenaar van Windpark Weert. Naar verwachting wekken de drie windturbines jaarlijks zo’n 30.000 MWh groene stroom op. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van ruim 10.000 huishoudens. Meer informatie is te vinden op www.windparkweert.nl.

Vorig artikelGroot Nederweerter verkiezingsdebat op 10 maart
Volgend artikelOntwerp-Gebiedsvisie Horne Kwartier Weert ter inzage