Het gebouw van Museum W in Weert is gereed

WEERT – Op vrijdag 4 maart aanstaande zal Museum W een eerste stap zetten naar de heropening. Het monumentale gebouw in het centrum van Weert wordt op deze dag overgedragen aan wethouders Wendy van Eijk en Henk van de Loo.

In de afgelopen twee jaren heeft er een omvangrijke renovatie en verbouwing plaatsgevonden. Ook zijn de museumzalen van een compleet nieuwe museuminrichting voorzien. Hierdoor is het gebouw naar een nieuw elan getild. Vanaf mei is het museum weer geopend voor bezoek en is dan klaar voor de toekomst.

Publiekstrekker

Met de verbouwing van Museum W is Weert een spraakmakend icoon rijker. Daar kunnen we erg trots op zijn. Het vernieuwde museum draagt bij aan de identiteit van Weert en onderstreept het belang van cultureel en rijk historisch erfgoed. Deze publiekstrekker voor Weert zal niet alleen bezoekers uit onze eigen omgeving aantrekken, maar ook uit het hele land. De renovatie, restauratie en herinrichting van het museum is een van de grootste investeringsbeslissingen geweest, die de gemeenteraad in de afgelopen jaren heeft genomen. Wendy van Eijk: “Als je iets doet, moet je het goed doen. De kosten voor de totale renovatie zijn binnen het beschikbare krediet van 5,5 miljoen euro gebleven. Het project- en verbouwteam heeft fantastisch werk verricht.”

Exterieur en interieur

Ontwerper Maurice Mentjens maakte het ontwerp voor het exterieur en interieur van deze grootschalige verbouwing. Hij bedacht de opvallende gouden gevelbekleding en de plaatsing van de nieuwe entree aan de Meikoel, die hiermee een behoorlijke opwaardering heeft gekregen. Veel elementen van het interieur zijn in oude luister gerestaureerd en de voormalige raadzaal heeft een nieuwe eigentijdse wandbekleding gekregen. Het vormt nu een van de mooiste monumentale binnenruimtes van Weert. In de raadzaal worden kleine wisseltentoonstellingen getoond, gerelateerd aan de hedendaagse kunstcollectie. Ook is de zaal geschikt voor diverse publieksactiviteiten en als trouwlocatie. Op de begane grond zijn jaarlijks twee exposities te zien. Job Smeets van Studio Job realiseert, in samenwerking met Museum W, de openingstentoonstelling. Een bijzondere tentoonstelling die het museum meteen op de kaart zal zetten. Henk van de Loo: “Ik ben blij dat we het zo hebben aangepakt. We hebben bestuurlijk lef getoond, wat heeft geleid tot een heel mooi resultaat. Hoewel ik in het verleden het museum niet vaak heb bezocht, ben ik nu verkocht en raad ik iedereen aan om straks vooral ons museum te bezoeken en je positief te laten verrassen.”

Vrijwilligers

In de afgelopen maanden hebben zich, naast de bestaande groep, weer nieuwe enthousiaste vrijwilligers aangemeld. De groep telt inmiddels maar liefst 60 gastvrouwen en -heren. Hier zijn we heel blij mee. Zij staan straks klaar om het publiek met alle egards te ontvangen. Na de overdracht gaat het vrijwilligersteam proefdraaien om vertrouwd te raken met het gebouw en de nieuwe voorzieningen.

De officiële feestelijke opening voor de inwoners van Weert volgt nog. De datum wordt tijdens de overdracht op 4 maart bekend gemaakt. Op de website kun je de ontwikkelingen volgen: www.museumw.nl

Vorig artikelArriva: Aanpassingen dienstregeling tijdens carnaval én daarna
Volgend artikelOpeningsfeest 15 maart bij Albert Heijn Heerschap Nederweert