Zoektocht naar vader eindigt op Britse begraafplaats in Nederweert

NEDERWEERT – Het is een druilerige morgen. Om 10.00 uur is Niek Hendrix op het industrieterrein Pannenweg samen met Ferry Scheepers te gast op het kantoor van eigenaar Ivo Richter Sr. Van het bedrijf BAIV (British American Infantry Vehicles). Het bedrijf dat historische oorlogsvoertuigen restaureert, was vanaf 2012 gevestigd op bedrijventerrein Het Rondven in Maarheeze en sinds 2 jaar gevestigd in Nederweert.

De aanleiding is wel een hele bijzondere. De Noord-Ier Dennis Cobain (79 jaar) uit Belfast kwam via internet in contact met Ivo Rigter van BAIV, die hem uitnodigde om met zijn vrouw May, zoon Mark en schoondochter Sandra op bezoek te komen. Dennis zocht ruim een jaar op internet naar zijn biologische vader in online DNA-databases, die het gemakkelijk maken om zoekgeraakte en onbekende familieleden te traceren. Hij vindt, naast de naam van zijn vader, ook de broers en zussen van zijn vader en een neefje in de Amerikaanse staat Utah. Uiteindelijk eindigt zijn zoektocht op de op de Oorlogsbegraafplaats van het Britse Gemenebest in Nederweert.

Dennis vertelt: “Ik ben geboren in 1943 en kwam vlak na de oorlog terecht in een pleeggezin. Een weduwe die zelf al negen kinderen had, ontfermde zich over mij nadat mijn moeder mij ter adoptie had aangeboden’’. De reden waarom heeft Cobain nooit kunnen achterhalen. Cobain wist wel dat zijn adoptiemoeder niet zijn echte moeder was. Over zijn biologische ouders en over de oorlog werd echter nooit gesproken. Zijn vader, Londenaar Cyril Francis Fuller Percy, was begin twintig toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij vocht in 1942 in de beroemde tankslag in de Egyptische woestijn bij El Alamein. Bij zijn terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk, werd hij voor training naar Noord-Ierland gestuurd. Daar leerde hij een meisje kennen, maar trouwen deden ze niet. Of hij ooit heeft geweten dat tijdens die kortstondige verhouding een kind werd verwekt, is niet meer te achterhalen. Percy trouwde hierna eind 1943 met een andere vrouw en vertrok naar Frankrijk waar de geallieerden hun offensief tegen Nazi-Duitsland waren begonnen.

Percy was lid van het 1e bataljon van het Middlesex Regiment dat in oktober 1944 hevige gevechten leverde in het peelgebied. De frontlinie lag tussen de dorpen Asten en Liessel waar brigades van de 15th Scottish Infantry Division werden aangevuld met de mitrailleurschutters van het Middlesex Regiment. Tijdens de gevechten werd de stelling van Percy geraakt door een granaat, afgevuurd door een Duitse tank vanuit het buurtschap Sloot ten zuiden van Liessel. De 24-jarige Lance sergeant Cyril Percy kwam daarbij om het leven, aldus het oorlogsdagboek van het Regiment.

Amateur historicus Ferry Scheepers groeide op met de verhalen van zijn grootmoeder uit Asten. Hij bracht na veel onderzoeken in naslagwerken samen met Niek Hendrix, de voorzitter van de Stichting Adoptiegraven Nederweert en onderzoeker Jurgen Beekers van de stichting, de verzamelde gegevens bijeen. Zo reconstrueerden ze de laatste dag van Percy die sneuvelde in Buurschap de Rinkelt bij de Dennendijkse bossen in Liessel.


Een bijdrage van Niek Hendrix en Ferry Scheepers

Vorig artikelStart herinrichting sportpark Boshoven in Weert
Volgend artikelEen vrij gezellige Boeren-vrijgezellen-morgen