Weert is bijna 11 gemeentelijke monumenten en 1 gemeentelijk stadsgezicht rijker

WEERT – Het college van B&W van Weert heeft het voornemen om 11 gemeentelijke monumenten en 1 gemeentelijk stadsgezicht op het gebied van 20e-eeuwse bouwkunst toe te voegen aan de gemeentelijke monumentenlijst. Zo vormt deze lijst ook op het gebied van jongere bouwkunst een goede afspiegeling van de (bouw)geschiedenis van Weert.

Sinds 1987 zijn in Weert 179 gemeentelijke monumenten aangewezen. Het doel van de aanwijzingen is het beschermen en in stand houden van voor Weert belangrijke objecten. Naast de gemeentelijke monumenten kent Weert ook 98 rijksmonumenten.

­Aanvulling gemeentelijke monumentenlijst

Het gemeentebestuur van Weert hecht veel belang aan het culturele erfgoed. Sommige gebouwen kennen een hoge zeldzaamheidswaarde, een hoge gaafheid of oorspronkelijke stijlelementen. Ook de bewoningsgeschiedenis van een pand of de aanwezigheid van bijzondere onderdelen, zoals de ramen in het Franciscus Huis van Daan Wildschut, maken een gebouw beschermingswaardig. De Scheepsbouwkade 16-19 wordt vanwege het karakteristieke aanzien een gemeentelijk beschermd stadsgezicht.

De 11 objecten die de status van gemeentelijk monument hebben ontvangen zijn:

 • Aspergeversperring en brughoofden Maaseikerweg (1940)
 • Spoorviaduct Louis Regoutstraat (1914)
 • Bruggenhoofden De Voorste Singel (1914)
 • Franciscus Huis Weert (1962)
 • H.-Odakerk (Boshoven) (1955)
 • Moeselkapel – Irenelaan 93 (1912)
 • Pand Molenpoort 1-1A-3 (1930)
 • Oostenrijkse woning – Molenveldstraat 3 (1948)
 • Pand Tungeler Dorpsstraat 69 (1911)
 • Pand Wilhelminasingel 12 (1928)
 • Pand Scheepsbouwkade 17 (ca. 1900)
 • Ensemble Scheepsbouwkade 16-19 (ca. 1900)

Tegen het ontwerpbesluit kunnen de komende zes weken nog zienswijzen worden ingediend, daarna volgt een besluit met de definitieve aanwijzing. Tot die tijd worden de objecten wel al  behandeld en beschermd als monument. Sloop is bijvoorbeeld nu niet mogelijk zonder vergunning.

De eigenaren van deze 11 gemeentelijke monumenten kunnen straks op grond van de Weerter Verordening Instandhouding Monumenten (WeVIM) subsidie voor onderhoud aanvragen.

Informatie over de huidige monumenten en stads- en dorpsgezichten is te vinden via https://www.erfgoedhuisweert.nl/Monumenten-Weert.

Vorig artikelWeertse Ellen Smolenaars is dé TopDocent van 2021
Volgend artikelWaterschap Limburg stelt waterbeheerprogramma 2022-2027 vast