Opgraving van tussengracht uitgesteld

WEERT – De opgraving van de tussengracht, die deze week zou beginnen, wordt verplaats naar de tweede week van januari 2022. De reden hiervoor is een defecte damwandstelling.

Deze geavanceerde machine drukt de damwanden trillingvrij en met uiterste precisie tot acht meter diepte in de grond. Helaas staat de stelling al sinds medio vorige week stil als gevolg van een defect (klein) onderdeel. Directe vervanging van de hele stelling bleek niet mogelijk en het betreffende onderdeel was op korte termijn niet te verkrijgen.  Dat zal nu worden vervangen door een werkend onderdeel uit een andere machine.  Dit gebeurt in de loop van deze week vervolgens is de machine dan weer operationeel. Het maken van de damwandkuip kost dan vervolgens nog drie tot vier werkdagen, waarna de kuip met een bronbemaling moet worden droog gepompt.

Het gevolg van dit ‘kleine euvel’ is dat het archeologisch onderzoek minstens twee weken vertraging oploopt. Omdat een deel van het werk dan over de kerstvakantie zou moeten worden getild, is besloten om de start van het onderzoek in zijn geheel te verplaatsen naar 10 januari 2022. 

Tijdens het onderzoek is ook weer een (wat bescheidener) publieksprogramma voorzien met inzet van de stadsgidsen en vrijwilligers. De erfgoedgemeenschap wordt op de hoogte gesteld van het uitstel. De webcamera, gericht op de bouwkuip, die ook via de gemeentewebsite te zien is, zal mogelijk tijdelijk worden stilgezet.

Onderzoek kasteelpoort
Opgravingsbureau BAAC heeft zich, ondanks de vertragingsperikelen, zeer positief en meedenkend opgesteld en het team heeft zijn planning aangepast. Van 6 tot 8 december zal BAAC rondom de kasteelpoort nog een klein onderzoek uitvoeren tijdens het verwijderen van het asfalt onder de poort i.v.m. de bestratingswerkzaamheden op en rond de voorburcht.

Vorig artikelParkeervergunningen- en abonnementen in Weert vanaf 2022 digitaal
Volgend artikelGeen vieringen in de kerk na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis