Start archeologische werkzaamheden tussengracht stadspark Weert

WEERT – Vanaf deze week is er in het stadspark gestart met de voorbereidende werkzaamheden om archeologisch onderzoek te kunnen doen in de voormalige tussengracht.

Deze gracht, die in het verleden mogelijk wel 35 meter breed was, lag tussen het kasteel (hoofdburcht) en de voorburcht en was onderdeel van de verdediging. Omdat er op deze plek te maken is met bodemverontreiniging en omdat er nog een natuurlijke waterstroom loopt, moeten er damwanden worden aangebracht om de bodem goed te kunnen onderzoeken.

De werkzaamheden, die duren tot en met 18 december, zijn live te bekijken via www.weert.nl/stadspark.

Opgravingen

De meeste archeologische vondsten uit de gebruiksperiode van het kasteel worden vooral op de bodem en in de opvullingslagen van deze voormalige tussengracht verwacht. Bovendien worden resten verwacht van de houten pijlers van de brug die eeuwen tussen de hoofdburcht en de voorburcht heeft gelegen.  

Behalve de te verwachten museale waarde van objecten, vertellen de vondsten veel over de bewoners van het kasteel en de fasen van oorlog en vrede, vernieling en herbouw, die het kasteel sinds zijn bouw rond 1450 heeft doorgemaakt.

Als het stadspark eenmaal is ingericht, is een archeologisch onderzoek in deze vorm nog maar moeilijk te realiseren. Doordat de noodbrug, het rijplatenpad en overige voorzieningen nu nog aanwezig zijn, is het praktisch handig om nu door te zetten, anders moet later de groene inrichting worden verwijderd en opnieuw aan te planten/in te zaaien, en moet de noodbrug en rijplatenpad weer worden aangelegd. De damwandkuip meet ongeveer 15 x 22 meter. Daarbinnen vindt de opgraving plaats tot een diepte van circa 3 meter.

Bezoekers

Speciaal voor bezoekers is er, binnen de huidige coronamaatregelen, weer een gelegenheid ingericht om de werkzaamheden en archeologische opgravingen op een veilige afstand goed te kunnen bekijken. Deze plek is toegankelijk via de poort. De werkzaamheden kunnen ook live bekeken worden via de webcam die op de opgravingen is gericht.

Overige werkzaamheden

Ondertussen wordt er in het stadspark druk gewerkt aan de overige inrichting. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan de voorbereidingen om de bruggen te kunnen plaatsen. Ook is er gestart met de inrichting van de voorburcht.

Wethouder Van den Heuvel: “Onderzoek van de tussengracht en brug die de voorburcht met de hoofdburcht verbond, was een belangrijke doelstelling van het archeologisch onderzoek. Nadat het asfalt van de voorburcht was verwijderd, bleek al snel dat de met puin en grond opgevulde tussengracht nog altijd in ‘open’ verbinding stond met de huidige watervoerende gracht rondom het complex. Dit komt onder meer door de puinhoudende bovenlaag van de tussengracht waar het grachtwater gemakkelijk doorheen sijpelt. Daarnaast is uit het milieukundig onderzoek gebleken dat direct grenzend aan de tussengracht en de brugovergang olieverontreiniging aanwezig is, waardoor niet zonder speciale voorzieningen kan worden opgegraven. Tot slot bleek op de bodem van de tussengracht een hoog gehalte aan loodverontreiniging aanwezig te zijn. Deze laatste was archeologisch eenvoudig te verklaren door de vele belegeringen en gevechtshandelingen met loden kogels.”

Vorig artikelStoffelijk overschot aangetroffen in Weert
Volgend artikelVerdachte aangehouden na lijkvinding Ringbaan-Zuid in Weert