Badbevalling voortaan mogelijk in SJG Weert

Fotograaf: Verwonder Fotografie

WEERT – In het Vrouw Moeder Kind-centrum van het SJG Weert kan sinds vorige week gebruikgemaakt worden van een bevalbad. De eerste baby is inmiddels in het bad geboren. Warm water kan een bevalling vlotter laten verlopen en zorgt voor een meer natuurlijke overgang voor de baby vanuit de baarmoeder.

Het bevalbad is een speciaal opblaasbaar bad, waar een wegwerphoes overheen getrokken wordt. Dankzij een thermometer houden we de watertemperatuur in de gaten. Het warme water werkt ontspannend voor de moeder, waardoor weeën beter opgevangen kunnen worden, de ontsluiting kan daardoor sneller verlopen. Ook is bewegen makkelijker; tijdens de bevalling kan zo makkelijker een andere houding aangenomen worden. Monique Bons, verloskundige in SJG Weert: “Het is in het water mogelijk om, indien nodig, de hartslag van de baby te monitoren.”

Het bad kan gebruikt worden om de weeën op te vangen, of de baby ook daar geboren te laten worden. Gedurende de bevalling kun je dus ook altijd besluiten toch liever uit bad te stappen. De verloskundige denkt mee over wat op dat moment het fijnste en verstandige is voor moeder en kind. Het bevalbad kan op iedere verloskamer geplaatst worden, deze wordt kosteloos ter beschikking gesteld, echter dient de wegwerphoes die gebruikt wordt wel door de patiënt aangekocht te worden.

Natuurlijke overgang

Voor de baby is het water een meer natuurlijke overgang van vruchtwater in de baarmoeder naar de buitenwereld. Monique: “Zij zijn hierdoor na de geboorte vaak rustiger. De baby begint pas met ademhalen zodra je hem of haar boven water haalt.” Er is voldoende tijd om huid-op-huid contact te maken. Voor de geboorte van de moederkoek worden moeder en kind naar een bed op dezelfde kamer begeleid.

De verloskundige of gynaecoloog bespreekt met de aanstaande moeder of een badbevalling mogelijk is.

Vorig artikelGrote boekenmarkt V.V. de Brökwagters Weert geannuleerd
Volgend artikelZusters Birgittinessen maken kerstpakketten