Opening punt Archeo Route in Swalmen

Foto via Gemeente Roermond

SWALMEN – Roermond verwelkomt een nieuw speerpunt als onderdeel van de Archeo Route Limburg. In Swalmen langs de Maas, een plek van grote archeologische betekenis, komt de geschiedenis met behulp van augmented reality tot leven. Op 11 november wordt het 11e Roermondse punt op verrassende wijze geopend. 

9000 jaar oude sporen

Het rijke verleden van Roermond rijkt verder dan de binnenstad. Sinds de aanleg van de A73 weten we dat Swalmen al bewoning kent sinds de steentijd. Andere vondsten wezen op latere bewoners: een grote hoeve moet rond het jaar 1000 eigendom zijn geweest van een heer of ridder. Uniek zijn de stille getuigen van de rijke historie van Swalmen , zoals het Oudenhof en Nieuwenhof, die vandaag nog steeds zichtbaar zijn. 

Opening

De opening van het punt wordt een ware belevenis. Naast gedeputeerde Gabriëls, wethouder Pleyte van cultuur en erfgoed en Leo Verhart, Heemkundevereniging Maas en Swalmdal, sluiten 2 smaakmakers aan.  Artiest Brohlin Coumans zal middels een spoken word vorm een Ode aan de Maas brengen en re-enactmentgroep Den Troep bootst de middeleeuwse sfeer na tijdens de opening. 

Augmented reality

In totaal zijn 10 nieuwe speerpunten toegevoegd aan de Archeo Route Limburg. Voorbijgangers kunnen bij zo’n speer, met behulp van hun mobiele telefoon, in het verhaal van die plek duiken. De bijzondere historie wordt door middel van video en augmented reality virtueel Zichtbaar. Wethouder Ferdinand Pleyte: “In Swalmen wordt alweer het 11e Roermondse speerpunt toegevoegd, nabij de Genoenhof. Ook in Asselt, Ool en de binnenstad zijn namelijk punten te vinden. We kunnen dus op interactieve ontdekkingsreis in onze eigen gemeente”.

Eén verhaal

Het verschil met de 59 eerder geplaatste archeologische speerpunten, is dat de tien nieuwe punten één samenhangend verhaal vertellen.  Het archeologisch onderzoek is in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd vanuit het programma ‘De Maaswerken’.

Programma 11.30 – 13.00 uur

  • 11:15 uur Ontvangst 
  • 11:30 uur Opening door gedeputeerde Gabriëls, wethouder Pleyte van cultuur en erfgoed en Leo Verhart, Heemkundevereniging Maas en Swalmdal 
  • 12:00 uur Cultuurhistorische ‘amuse’ 
  • 13:00 uur Afsluiting

Vorig artikelWertha Brewpub opent raRe craft beer restaurant
Volgend artikelHerstel boscompensatie CZW in Altweerterheide