Expositie over drukkerij Smeets in Bibliocenter

WEERT – In 2019 kwam er een eind aan bijna 200 jaar drukken door de firma Smeets uit Weert. Opgericht in 1830 groeide de drukkerij van Matheus Smeets uit tot een concern van wereldformaat.

In 2014 werden grote delen van het archief en de rijke collectie drukwerk aan het Gemeentearchief Weert geschonken: voorbeeldboeken met sigarenbandjes, bidprentjes, allerhande etiketten, affiches, brochures, boeken, kaarten, displays, reclamedrukwerk, je kunt het zo gek nog niet bedenken.

> Lees hier: ‘Archief drukkerij Smeets overgedragen aan gemeentearchief Weert’

Op vrijdag 1 oktober om 14.00 uur verricht de wethouder cultuur van Weert, de heer Henk van de Loo, de opening in het Bibliocenter in Weert. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Vanaf 2 oktober is de expositie ‘Druk Druk Druk – Twee eeuwen drukkerij Smeets’ te bekijken tijdens de openingstijden van het Bibliocenter. De entree is gratis.

Op negen panelen in drie vitrines wordt in tekst en beeld en een aantal voorwerpen een indruk gegeven van de zeer rijke geschiedenis van het voormalige wereldbedrijf in Weert.

Grondlegger
Matheus Smeets begon in een pand aan de Beekstraat een klein winkeltje. Daar verkocht hij aanvankelijk alleen schrijfgerei, maar ging al snel boeken fatsoeneren en, na een bezoek aan Antwerpen, ook drukken en uitgeven. Hij was de oprichter van het weekblad ‘Kanton Weert’. Toen de locatie daar geen uitbreidingsmogelijkheden meer bood, verhuisde het bedrijf in 1907 naar de Stationsstraat en in jaren zestig naar een groot complex aan de Molenveldstraat. Dan heeft het bedrijf, waarin de nazaten van Matheus het bedrijf leiden, al internationaal naam gemaakt.

Na het drukken van vooral bidprentjes gaat het bedrijf over op het maken van etiketten voor sigaren, sigaretten en margarine. In de twintigste eeuw gaat men langzaam over op het maken van verpakkingen en reclamedrukwerk in de vorm van folders, brochures en displays, materiaal waarbij hoogwaardig kleurendrukwerk nodig is. Smeets gaat in Europa voorop als het gaat om innovatie en in 1961 loopt bij Smeets de eerste rotatiepers in Europa.

Meer dan 1.000 werknemers
Al die jaren groeit (op enkele momenten na) het aantal medewerkers, tot boven de 1000 in 1971. Smeets is intussen geen familiebedrijf meer, maar onderdeel van de Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven B.V. (VNU) en een bedrijf van wereldformaat.
In dezelfde periode haalt Smeets opdrachten binnen voor het drukken van de Europese edities van Amerikaanse bladen als Time en Overseas Weekly.

> Lees hier het interview in het Zakenblad met Jos Smeets (Juni 2019).

Decennialang drukt het bedrijf naast vele kunstboeken, waarvoor het hoog aangeschreven staat, talloze Amerikaanse en Nederlandse bladen in hoge oplages.

Opening
Vrijdag 1 oktober om 14.00 uur verricht de wethouder cultuur van Weert, de heer Henk van de Loo, de opening in het Bibliocenter. Publiek is hierbij van harte welkom! De expositie is te bekijken vanaf van 2 oktober 2021 tot 1 maart 2021 tijdens de openingstijden van het Bibliocenter in Weert, op de begane grond. De entree is gratis.

Openingstijden Bibliocenter
maandag:13.00 – 18.00 uur
dinsdag: 10.00 – 20.00 uur
woensdag: 10.00 – 18.00 uur
donderdag: 10.00 – 20.00 uur
vrijdag: 10.00 – 18.00 uur
zaterdag: 09.30 – 17.00 uur
zondag: gesloten

 

Vorig artikelGulden Humor zaterdag 27 november uitverkocht
Volgend artikelWooncarrière; informatieavond over de kansen voor starters