Certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’ voor Weert

WEERT – De gemeente Weert heeft op 23 september het certificaat voor ‘dementievriendelijke gemeente’ ontvangen uit handen van Anne Kies (Alzheimer Café Weert) en Ilse Nevels (Alzheimer Midden-Limburg).

Wethouder Paul Sterk nam het certificaat in ontvangst. De uitreiking vond plaats in Gotcha Cinema, voorafgaand aan de vertoning van de film ‘The Father’; een bioscoopvoorstelling die speciaal georganiseerd was voor mantelzorgers van mensen met dementie en zorgprofessionals, in het kader van Wereld Alzheimer Dag.

Aantal patiënten met dementie neemt toe

“In Weert wonen nu naar schatting ruim 1.000 mensen met dementie en dit aantal zal bijna verdubbeld zijn in 2050. Weert wil graag een dementievriendelijke gemeente zijn met ruimte en respect voor mensen met dementie en hun omgeving. Zo kunnen deze inwoners zo lang mogelijk mee blijven doen met alledaagse activiteiten en kwaliteit van leven blijven ervaren. Wij werken hierin samen met maatschappelijke organisaties, zorgaanbieders, ondernemers en verenigingen. En dat blijven we doen, want we hebben iedereen nodig voor een dementievriendelijk Weert”.

Wethouder Paul Sterk, Gemeente Weert

Trainingen en activiteiten

In december 2019 is de gemeenteraad in Weert unaniem akkoord gegaan met het Uitvoeringsplan Dementievriendelijk Weert 2020-2023. In dit plan zijn allerlei activiteiten opgenomen die van Weert een dementievriendelijke samenleving maken. Zo worden er trainingen aangeboden aan mantelzorgers, vrijwilligers, werknemers en ondernemers over het goed omgaan met dementie. Onderdeel van dit uitvoeringsprogramma is ook de campagne ‘Help jij mij als ik het soms vergeet?’, die wordt uitgevoerd door Punt Welzijn. In deze campagne wordt aandacht gevraagd voor een dementievriendelijke samenleving. Verder krijgen inwoners tips over wat zij kunnen doen voor mensen met dementie.

Voor tips en informatie over dementie en het lokale aanbod kunnen inwoners terecht op de website van Punt Welzijn: www.puntwelzijn.nl/dementie.

Vorig artikelLimburgse première ‘Rocky Horror Show’ bij Munttheater in Weert
Volgend artikelRabobank krijgt predikaat ‘dementievriendelijk’