Onthulling monument ‘De zes van Dorplein’ in Heilig Hart Park

DORPLEIN – Op zondag 5 september is in besloten kring in het Heilig Hart Park in Budel-Dorplein het monument onthuld dat de moord herdenkt op de broers Leo en Martin Looymans en de verzetsstrijders Theo Stevens, Antoon van der Putten, Jan Zandvliet en Kees Kappers door Duitse SS’ers.

Dolle Dinsdag, 5 September 1944, was de dag dat de Duitse bezetter en NSB’ers massaal op de vlucht sloegen na berichten over de snelle opmars van de geallieerden. De vier verzetsstrijders hadden hun schuilplaatsen verlaten om in verzet te gaan en een trein te saboteren. Ook de voor de Arbeidsinzet ondergedoken broers Looymans, betrokken bij het verzet, kwamen tevoorschijn.  Alle zes vielen echter in handen van de SS’ers en werden nabij het Ringselven, respectievelijk vlakbij de ontspoorde trein, lafhartig vermoord.

Het monument kent veel symboliek en bestaat uit vijf onderdelen:

  • een groot, centraal staand ijzeren kunstwerk met foto’s van de zes slachtoffers;
  • het herdenkingskruis van de gebroeders Looymans dat is verplaatst van het terrein van zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein naar deze nieuwe bestemming in het Heilig Hart Park;
  • spoorrails die verwijzen naar de locatie van de moord op de broers Looymans;
  • vier herinneringsbomen die symbool staan voor de locatie van de moord op de vier verzetslieden aan het Ringselven;
  • een ijzeren lessenaar met daarop het boek met de ‘zwarte bladzijde’ in de geschiedenis die het verhaal vertelt van ‘De Zes van Dorplein’.

Naaste familieleden en nabestaanden, Henk Leendertse, general manager van Nyrstar Budel, burgemeester Roland van Kessel en wethouders van gemeente Cranendonck, de voorzitter van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck” en de Wapenbroeders afd. Cranendonck, onthulden het monument en vertelden in hun speeches hoe belangrijk het is om deze gebeurtenis te herdenken. Ook plaatsten zij drie herinneringskransen.

Het heringerichte Heilig Hart Park in Budel-Dorplein is op het wandelpad toegankelijk voor wandelaars. Met het monument heeft het park een extra aantrekkingspunt, dat niet alleen fraai is om te zien maar ook herinnert aan de Tweede Wereldoorlog als een tijd die we niet willen herhalen en het feit dat vrede en vrijheid een kostbaar goed zijn die we blijvend moeten koesteren.

 

Vorig artikelLezing over oudste beroep ter wereld in de Paterskerk
Volgend artikelGeslaagde Wieërter beêr & hepkes preuvereej