Presentatie boek ‘Aoj Wieërter Wichterspuuëlkes’

Vroeger had de jeugd nog alle tijd en ruimte om buiten op straat te spelen en zelf spelletjes uit te vinden. In het boek ‘Aoj Wieërter Wichterspuuëlkes’ worden dertig spelletjes uit het verleden beschreven in het Weerter dialect en weergegeven in prachtige illustraties. De presentatie van het boek vindt plaats op dinsdag 7 september om 19.30 uur in de Paterskerk in Weert.

De onbezorgde jeugd. Het spelen op straat met vriendjes en vriendinnetjes. Voor volwassenen biedt het boek ‘Aoj Wieërter Wichterspuuëlkes’ (Oude Weerter Kinderspelletjes) een moment om met een glimlach terug te denken aan vroeger. Jeugdigen leren op hun beurt in het dialect hoe het ooit was. Een boek, kortom, voor jong en oud.

Kinderspelletjes

Het boek is tot stand gekomen door een samenwerking van Veldeke Wieërt en Weertzzz. De initiatiefnemers vinden elkaar in hun voorliefde voor de regio Weert. Een van de pijlers van het culturele leven is het Weerter dialect. Het is een uitdaging om de bijzondere klanken van ons dialect zo breed mogelijk te laten horen, zodat het ook de generaties na ons blijft bestaan. Het boek levert hier een bijdrage aan. Het Jo Bergmans Vermogensfonds ondersteunt het initiatief om zo het Weerter dialect als dynamisch immaterieel cultureel erfgoed te stimuleren. 

Het oorspronkelijke idee is afkomstig van Weertenaar Huub van den Bosch (1933-1999). Van den Bosch heeft de spelletjes beschreven. De initiatiefnemers van dit project hebben zijn beschrijvingen in een nieuw jasje gestoken door er de prachtige illustraties van Kunstemaeker Linda van den Bercken aan toe te voegen. Jan Moonen (Veldeke) heeft voor tekstaanvullingen gezorgd.

Presentatie

De presentatie van het boek vindt plaats op dinsdag 7 september om 19.30 uur in de Paterskerk (Biest 43 in Weert). Ton Wolter zorgt voor de muzikale omlijsting. Wethouder Tessa Geelen neemt samen met haar zoontje Teun het eerste exemplaar in ontvangst.

Vanwege de beperkingen is het verplicht om vooraf jouw aanmelding door te geven (1 of 2 personen per aanmelding) via [email protected]. Aanmelden kan tot 30 augustus. Het aantal plaatsen is beperkt. Het boek is tijdens de presentatie te koop voor €10,00. Daarna is het te verkrijgen bij onder andere de Bruna-winkel in Weert en www.weertzzz.nl.

Vorig artikelGraaf Philips van Horne krijgt nog een standbeeld in Weert
Volgend artikelTommy Gazer winnaar popwedstrijd Play At FestiFallz