Graaf Philips van Horne krijgt nog een standbeeld in Weert

WEERT – Kunstenaar Job Smeets liet gisteren op zijn Instagram een foto zien van zijn kunstwerk dat hij aan het vervaardigen is voor het parkje aan de Werthaboulevard. De in Weert geboren en opgegroeide Job Smeets heeft internationale bekendheid en zijn werk staat in meer dan 50 musea wereldwijd.

Studio Job heeft de opdracht gekregen om een kunstwerk te realiseren van de voormalige laad- en loskraan die aan de Weerter meelfabriek stond. De voormalige laad- en loskraan van het Landbouwbelang is industrieel erfgoed en wordt omgebouwd tot kunstwerk. Dit kunstwerk wordt geplaatst in de buurt van de oorspronkelijke locatie aan de Werthaboulevard met als doel om de herinnering aan het Landbouwbelang en het industriële verleden van Weert levend te houden.

De graaf van Horn | studio Job

Nog een beeld van de graaf van Horn in Weert
In het ontwerp is het hart van de laad- en loskraan gebruikt: de besturingscabine, het enige onderdeel dat verbonden is met de mens als bedienaar van de machine. Deze wordt als “reliek” van de oude kraan gedragen door vier personen. Een van deze personen is Philippe de Montmorency, de graaf van Horne. Hij heeft 453 jaar moeten wachten op een standbeeld in Weert en krijgt naast het ruiterstandbeeld van kunstenaar Jos Dirix op de voorhof van het kasteel nu dus ook een prominente plek aan de Werthaboulevard. De besturingscabine wordt daarnaast gedragen door een franciscaan, een carnavalsprins en een arbeider.

Lees ook:
Weertenaar Job Smeets maakt kunstwerk aan de Wertha Boulevard
en
Weert krijgt ruiterstandbeeld Philips de Montmorency

https://www.instagram.com/jobsmeets/

Vorig artikelRenovatie Heilig Hartbeeld op kerkhof Ospel afgerond
Volgend artikelPresentatie boek ‘Aoj Wieërter Wichterspuuëlkes’