Ruiterstandbeeld Filips van Montmorency in Deinze

DEINZE / WEERT – Maandag werd in Deinze (B) het ruiterstandbeeld Filips van Montmorency, de Graaf van Horne tijdelijk geplaatst. Het ruiterstandbeeld is on tour en zal uiteindelijk op de voorhof van kasteel De Nijenborgh aan de Biest in Weert geplaatst worden. Dit wanneer de aanleg van het stadspark klaar is.

Deinze is een bijzondere plaats in het leven van Filips. Hij woonde er bijna 500 jaar geleden op kasteel Ooidonk. En hij was Heer van Nevele, een deelgemeente van Deinze. Maar de graaf van Horne richtte ook schutterijen op en was zelfs twee keer schutterskoning.

In 2022 is in Deinze het grootste schuttersevenement van Europa. Dit Europees Schutterstreffen wordt georganiseerd door Koninklijke & Graaflijke Handbooggilde van Sint Sebastiaan “de Eendracht van Ooidonk”,

Burgemeester Jan Vermeulen en zijn schepenen van Deinze hechten veel waarde aan de plaatselijke historie. Daarom vonden ze het passend om het ruiterstandbeeld van kunstenaar Jos Dirix uit Neer een tijd een prominente plaats te geven in Deinze. Dit in aanloop naar het herfstcongres van de Europese Gemeenschap van Historische Schuttersgilden (EGS) wat in Deinze dit najaar wordt georganiseerd.

Geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh uit Weert onderhoud al jaren nauwe contacten met hun collega verenigingen in Nevele en Deinze. Die plaatselijke verenigingen zijn uiteraard ook bij de tijdelijke plaatsing van het ruiterstandbeeld nauw betrokken.

Vorig artikel5 leuke weetjes over mobiele telefoons in 2021
Volgend artikelKnaller van een vondst bij kasteel in Weert