Scholieren als archeologen aan de slag in Weert

WEERT – Maandag 5 juli is het zo ver, dan mogen de eerste leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs mee gaan ‘graven’ bij het voormalig kasteel van de graaf van Horne. Vanaf juli vindt er archeologisch onderzoek plaats bij de voormalige voorbucht van kasteel Nijenborg aan de Biest in Weert. Een team van wetenschappers gaat aan de slag om de verborgen geschiedenis van deze plek naar de oppervlakte te halen. Een unieke en éénmalige  kans om met het cultuureducatie-project ‘Graven naar de graven’ leerlingen te betrekken bij deze bijzondere cultuurhistorie.

Ruim 1000 leerlingen zijn op dit moment druk bezig zich voor te bereiden. De start van dit erfgoedproject vindt namelijk plaats op school. Hier maken de leerlingen via een film kennis met archeoloog Frans die samen met zijn pientere dochter Guusje de hulp inroept van de basisschoolleerlingen. Deze ontvangen een werkmap en maken vervolgens een graafplan dat ze uiteindelijk presenteren aan ‘hulp-archeologen’ bij hun bezoek aan de opgravingen.

Na de zomer gaat het project verder en volgen de leerlingen de opbrengst van de opgravingen en wat er gebeurt met alle spullen die zijn opgegraven. Ze denken na over de waarde van bewaren; wat is van onze tijd de moeite waard om te bewaren? Met als afsluiting een bezoek aan het dan geheel vernieuwde Museum W.

Het project is in het leven geroepen door het samenwerkingsverband culturele organisaties RICK, Munttheater en Museum W onder de vlag van Ku+Cu, in nauwe samenwerking met de scholen, projectleider en archeoloog Fokko Kortlang en de Erfgoedgemeenschap Weert. Het educatief ontwerpbureau Beam it Up uit Eindhoven schreef het aansprekende educatiemateriaal en produceert de films voor de scholen. Twee acteurs in de rol van hulp-archeologen ontvangen en begeleiden de leerlingen bij hun bezoek aan de opgravingen.

Naast dit cultuureducatieproject voor de basisscholen is er een aantrekkelijk publieksprogramma ontwikkeld door de erfgoedgemeenschap Weert; met rondleidingen, een online webcam, weekjournaals (Art-is Mediagroep) en een ‘Edutainment-documentaire’ (eXpeditie Limburg). Voor meer info zie: https://www.weert.nl/stadspark

Vorig artikelTweedehands fietsenbeurs in Kelpen-Oler
Volgend artikelZ.V. Weert zoekt speelsters voor damesteam