Finale-expositie InBeeld 2021 in ECI Cultuurfabriek

ROERMOND – Van 4 juli t/m 31 juli 2021 zijn in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de 45 kunstwerken te zien die genomineerd zijn voor InBeeld 2021. Voor deze tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst stuurden meer dan 400 amateurkunstenaars uit Nederlands- én Belgisch- Limburg een kunstwerk in rondom het thema ‘Identiteit’.

Finale-expositie
In de finale-expositie worden de 45 werken geëxposeerd die afkomstig zijn uit één van de negen voorrondes in de Limburgse kunstencentra. De samenstelling van finale-expositie bestaat uit een rijke variatie aan werken, zowel in kunstdiscipline als in materiaalgebruik. Zo zijn er o.a. schilderijen, tekeningen en 3D-objecten te zien. Op zaterdag 3 juli vindt vanaf 16.00 uur de besloten opening en prijsuitreiking plaats (alleen toegankelijk voor deelnemers). Dan worden de prijzen uitgereikt: hoofdprijs van 250 euro, tweede prijs van 150 euro en derde prijs van 100 euro. De expositie is daarna van zondag 4 juli t/m zaterdag 31 juli voor iedereen gratis te bewonderen in de ECI Cultuurfabriek tijdens de reguliere openingstijden.

Jury
Voor de finale werd er door het Huis voor de Kunsten Limburg een jury aangesteld. Deze bestaat uit drie bekende uit de Limburgse beeldende kunst sector. Marjo Boesten is kunstenaars, organisator en kunstdocent. Marjo maakte de afgelopen jaren verschillende installaties in bijzondere natuurlijke omgeving zoals Buitengoed Vaeshartelt en de Universiteitstuinen Maastricht. Het tweede jurylid is Arjen van Prooijen die als docent kunstvakken verbonden is aan de kunstacademie en het conservatorium in Maastricht. Daarnaast geeft hij lezingen en organiseert hij kunstreizen. Het derde jurylid Hester van Tongerlo richtte na haar studie aan de MaFAD kunstacademie ‘Destination Unknown’ op, een manier om jonge kunstenaars te helpen in hun ontwikkeling. Hester houdt zich in haar eigen werk op experimentele wijze bezig met het gedrag van de mens. De jury beoordeelt de werken op originaliteit, zeggingskracht, kwaliteit en de relatie tot het thema Identiteit. De vakjury beoordeelde de werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek. De lijst met finale-deelnemers is te vinden op: https://hklimburg.nl/finale-expo-inbeeld-2021.

Voorrondes
Voorafgaand aan de finale-expositie vonden er negen voorrondes plaats in Nederlands- en Belgisch-Limburg bij: Kunstencentrum Venlo, De Domijnen Sittard-Geleen, Kumulus Maastricht, RICK Weert, ECI Cultuurfabriek, Vrije Akademie Parkstad ZOM, Cultura Venray, Stad Genk (BE) en Pentagoon Academies Tongeren (BE). In totaal schreven meer dan 400 amateurkunstenaars zich in voor deelname aan InBeeld 2021. Al deze werken werden geëxposeerd in de voorrondes. Bij elke voorronde selecteerde een regiojury de vijf beste werken die door mochten naar de finale-expositie. Meer over de voorrondes op: https://hklimburg.nl/voorronden-inbeeld-2021.

Over InBeeld
InBeeld wordt vanaf 2017 tweejaarlijks georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten. De prijs heeft het stokje overgenomen van de Alphons Wintersprijs die van 1986 tot 2015 werd uitgereikt. Het doel van de prijs is om de zichtbaarheid van de beeldende amateurkunst in Limburg te vergroten en niet-professionele beeldend kunstenaars te stimuleren hun talenten verder te ontwikkelen. Telkens zal een ander thema het vertrekpunt vormen voor InBeeld. Deelnemers moeten niet-professioneel actief zijn als kunstenaar en woonachtig zijn in de Nederlands- of Belgisch-Limburg (of hier verbonden zijn aan bijvoorbeeld een lesatelier of centrum voor de kunsten).

InBeeld 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door alle kunstencentra in Nederlands-Limburg, Pentagoon Academie Tongeren (BE) en Stad Genk.

Vorig artikelPublieksprogramma opgravingen stadspark Weert
Volgend artikelHema Volksloop wordt weer hervat