Groene toekomst voor Scouting Keent-Moesel

WEERT – Niet alleen bedrijven en huishoudens willen vergroenen, ook verenigingen zetten in op duurzaamheid. Scouting Keent-Moesel streeft naar een toekomst zonder gas. Met de opbrengst van Regio Loterij Weerterland hoopt de negentig leden tellende scouting de middelen bij elkaar te krijgen om hun blokhutten te voorzien van zonnepanelen. Zo kan de jeugd blijven genieten van het scoutingspel in een duurzame omgeving.

In 2019 werd een lekkage geconstateerd in de gasleiding die loopt naar de blokhutten in het speelbos. ‘Omdat we kiezen voor een groene toekomst is het leggen van een nieuwe gasleiding geen optie’, zegt Wim Korten, bestuurslid bij Scouting Keent-Moesel. ‘We willen de gebouwen elektrisch verwarmen door middel van vijftig zonnepanelen op de daken.’

Jeugd in beweging
Scouting Keent-Moesel werd 76 jaar geleden opgericht en behoort daarmee tot de oudste scoutinggroepen van Weert. Scoutcentrum de Boshoek is gelegen in het bosrijke gebied aan de Altweerterkapelstraat. In 2010 werd een nieuwe blokhut gebouwd. Verder zijn er twee kleinere blokhutten, verschillende speelvelden en een groot speelbos.

Alle speltakken zijn vertegenwoordigd, van de bevers tot de roverscouts. Deze speltakken komen eens per week samen om het scoutingspel te spelen. Het is algemeen bekend dat de jeugd wat meer aan beweging mag doen. Bij Scouting Keent-Moesel staat het scoutingspel voor een groot deel uit bewegen. Ook creativiteit, samen spelen en nieuwe dingen ontdekken staan centraal.

Activiteiten
Een stichting beheert en onderhoudt de gebouwen en terreinen van de Boshoek, zo legt Korten uit. ‘Normaal gesproken genereren we inkomsten uit de verhuur en andere activiteiten. Met die middelen kunnen we de Boshoek exploiteren. De scoutinggroep wordt geëxploiteerd door acties, contributie en subsidie. Door corona kunnen we echter weinig acties houden.’

Specifieke sponsoren zijn er overigens niet. ‘Soms vragen we een bedrijf een financiële bijdrage te doen voor een specifiek doel, bijvoorbeeld een speeltoestel of extra tenten. Dit laatste gebeurt nu eigenlijk niet meer, omdat de meeste bedrijven het lastig hebben door corona.’

Zonnepanelen
Juist in deze tijd, nu de middelen ontbreken om iets extra’s te kunnen doen, is de scouting enorm blij met Regio Loterij Weerterland. ‘Regio Loterij Weerterland komt op het perfecte moment. We hebben een mail gestuurd naar alle leden en vrienden van onze scoutingclub en hierin uitgelegd wat de loterij voor ons betekent. Via social media proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken. Als er genoeg loten worden verkocht, kunnen we straks volledig in onze eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Hierin speelt onze maatschappelijke verantwoordelijkheid een grote rol! Steun onze scouting en koop één of meerdere loten via de website van Regio Loterij Weerterland: www.regio-loterij.nl.’