Sterfte onder kudde Taurossen in Kempen~Broek

Vangkraal voor kudde Taurossen kettingdijk Weert

WEERT –  Aan de Kettingdijk in Weert graast een kudde Taurossen. In de vangkraal aan de Vetpeelweg lagen deze week enkele dagen achter elkaar een aantal kadavers. 

Op diverse plekken in Kempen~Broek lopen grote grazers zoals Exmoor Pony’s, Konikpaarden, Galloways en Taurossen. Dit laatste rund is de beoogde opvolger van het oerrund. Men wil door het kruisen van primitieve Europese runderrassen een volledig zelfredzaam rund terugfokken, dat zo nauw mogelijk aansluit bij wat het oerrund ooit was.

Het is belangrijk om Taurossen met rust te laten. Het moeten wilde dieren blijven. Bijvoederen mag dus niet! Alleen in extreme situaties worden de dieren bijgevoederd door de bevoegde natuurbeheerders. Dat gebeurt nu dus in de vangkraal.

Update Natuurmonumenten:
Een woordvoerder van Natuurmonumenten laat het volgende weten:
Afgelopen dagen zijn er twee grote grazers uit verschillende kuddes gestorven. Inmiddels zijn beide koeien uit de begrazingsterreinen gehaald en afgevoerd. Net als mensen komen dieren te overlijden. Dat hoort bij de natuur. De kuddeverzorgers houden de grazers in al onze terreinen goed in de gaten. Ze letten daarbij op hun conditie en voeren bij als dat nodig is. Zo ook in de afgelopen periode. Dat de dieren aan het eind van de winter lichaamsgewicht verliezen is normaal en kunnen ze rustig hebben. In de zomer en herfst bouwen ze grote vetreserves op, waarop ze tot 25 % kunnen interen.

Eén van de twee overleden koeien was bijna 14 oud en al een tijdje in verminderde toestand, ondanks bijvoeren. Het dier is ingeslapen door een spuitje van de dierenarts. Dat doen we in een uitzichtloze situatie om dieren niet onnodig te laten lijden. Een andere jonge stier is onverwachts overleden. Ook dat gebeurt soms en is niet altijd te verklaren. In het algemeen zijn stieren iets kwetsbaarder in de winter omdat ze minder efficiënt met hun energie omgaan. Zolang er echter niet meerdere dieren in een kudde overlijden, is er geen reden tot zorgen.

Kadaver van een Tauros in Kempen-Broek Altweerterheide

In Kempen-Broek lopen al ongeveer 10 jaar in een gebied van ongeveer 700 hectare zo’n 250 grote grazers, zoals taurossen, Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s. De kuddes zijn in balans met de omgeving: in hun leefgebied is voldoende voedsel en water te vinden, ook in winterse omstandigheden. Sneeuw en kou deert de dieren amper: ze krabben sneeuw weg om bij gras te komen, en ze eten bijvoorbeeld boombast. Ze breken ijs met hun poten of eten sneeuw om aan water te komen. Ze houden zich bovendien rustig om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Het is normaal dat de runderen in deze periode interen op hun vet, dat ze in de zomermaanden opbouwen als er voedsel in overvloed is. Meer over hoe deze dieren de winter doorkomen lees je in dit artikel.

Vorig artikelOnline Introductie Succesvol Digitaliseren
Volgend artikelIllusionist Nigel Otermans (19) komt met een magische illusieshow