Eerste boom geplant in stadspark Weert

WEERT – Vandaag werd symbolisch de eerste boom van het nieuwe stadspark in Weert geplant door wethouder Martijn van den Heuvel. De totale herinrichting duurt tot ca. eind september.

Het stadpark maakte deel uit van het kasteel van de graaf van Horne met de hoofdburcht, de voorburcht, de grachten, de schootsvelden en de Tiendschuur. Het kasteel, de voorburcht en de grachten zijn rijksmonumentaal, het complete terrein heeft de gemeentelijke monumentstatus. Doordat de houthandel nu is verdwenen is er een unieke kans ontstaan om dit gebied in één keer aan te pakken. Met de toevoeging van het terrein van de voormalige houthandel wordt het stadspark vergroot van 1,6 hectare naar 2,9 hectare.

Stadspark met oog voor historie en groen
Het ontwerp voor het nieuwe stadspark is tot stand gekomen dankzij inbreng van een projectgroep, omwonenden en geïnteresseerden. Dit heeft geleid tot een herinrichtingsplan waarin cultuurhistorie, groen, verbindingen tussen voorburcht en stadspark, mogelijkheden tot recreatie en duurzaamheid zijn omschreven.
Wethouder Martijn van den Heuvel: “Juist op deze vrijkomende locatie, de voormalige voorburcht van kasteel De Nijenborgh is een mooie plek om de historie van Weert zichtbaar te maken. Deze historie is in dit ontwerp zichtbaar én beleefbaar gemaakt. Zo krijgt het ruiterstandbeeld, een burgerinitiatief, een prominente plek op de voorburcht. Daarnaast wordt steen ingeruild voor groen. Meer beplanting, met meer variatie in soorten, draagt bij aan een gezond park. Een park dat bijdraagt aan een beter stadsklimaat. Ook krijgt het water een prominentere rol. Een klein stukje van de historische stadsgracht wordt zichtbaar gemaakt. Deze voormalige stadsgracht werd van water voorzien door de Bocholterbeek. We starten in november met archeologisch onderzoek en bodemsanering. Volgens planning zou het park eind 2021 gereed moeten zijn.”

Kosten
De gemeenteraad heeft een bedrag van € 2.396.416,47 beschikbaar gesteld om dit plan te realiseren. Daarvan is € 1.104.873,- al binnengehaald in de vorm van subsidies en bijdragen

Vorig artikelGijs Hendrikx verkozen tot Hotello of the Year 2021!
Volgend artikelHoogwater in Roermond