Veel belangstelling voor iconisch woongebouw stadbrug Weert

WEERT – Om te komen tot een iconisch gebouw op de stadsbruglocatie, heeft de gemeente Weert aan de markt gevraagd om te komen met ontwerpen. In totaal heeft dat 29 inzendingen opgeleverd. Daaruit zijn door de beoordelingscommisie vier partijen gekozen die hun visie op architectuur en duurzaamheid verder gaan uitwerken tot een schetsontwerp.

De beoordelingscommissie bestaat uit een vertegenwoordiging van zowel het ambtelijk als het bestuurlijk apparaat. Eind maart wordt duidelijk welke van de vier partijen de nieuwe samenwerkingspartner wordt. De ontwikkel-uitvraag bestond uit twee fases. De voorselectie en een selectie. In de eerste fase konden alle partijen die belangstelling hadden een visie op de architectuur en een visie op duurzaamheid aanleveren. De belangstelling was groot. Er hebben zich maar liefst 29 partijen ingeschreven.

De gemeente was op zoek naar een partij die zowel ontwerp als realisatie op zich neemt. In deze fase werd dan ook gevraagd om een CV en een referenties van zowel de architect als de ontwikkelaar. De inzendingen werden beoordeeld op basis van de onderstaande thema’s:

CV Architect / CV ontwikkelaar > 5 punten
Referentie architect > 15 punten
Referentie ontwikkelaar > 20 punten
Visie op het gebied van architectuur, op maximaal 4 A3’tjes > 40 punten
Visie op het gebied van duurzaamheid, op maximaal 1 A3’tje > 20 punten
Totaal maximaal 100 punten

De best scorende vier inzendingen hebben 67 punten of meer gekregen. Wethouder Wendy van Eijk: “Het was meteen duidelijk; er zijn veel partijen die een iconisch woongebouw kunnen en willen ontwerpen en ontwikkelen in Weert. De kwaliteit van de inzendingen was hoog en dat benadrukt nogmaals hoe bijzonder de locatie van de noordelijke stadsentrée (ook wel stadsbruglocatie) is en welke mogelijkheden deze biedt.’

Nieuwe samenwerkingspartner
Uit de 29 inzendingen zijn dus vier partijen gekozen die hun visie op architectuur en duurzaamheid verder gaan uitwerken tot een schetsontwerp. Eind maart wordt duidelijk welk van de vier partijen de nieuwe samenwerkingspartner wordt. Wethouder Wendy van Eijk: “Via deze weg wil ik namens de gemeente Weert alle partijen heel hartelijk bedanken voor hun inzet, zorg en creativiteit. Vol verwachting wachten we op de schetsontwerpen van de vier partijen die hun inzending verder gaan uitwerken.” In week 12 worden deze plannen gepresenteerd aan de selectiecommissie.