Bodemsanering en herinrichting kasteelpark Weert van start

WEERT –  Men is maandag 18 januari van start gegaan met de bodemsanering in het stadspark. Op drie plaatsen wordt vervuilde grond afgegraven. Over ca. 2 weken start de bomenplant. De totale herinrichting duurt naar verwachting ruim één jaar.

Het huidige stadspark doet geen recht aan de historische context. Voorheen was de locatie namelijk de plek van het kasteel van graaf Jacob van Horn met de hoofdburcht, de voorburcht, de grachten, de schootsvelden en de Tiendschuur. Het kasteel, de voorburcht en de grachten zijn rijksmonumentaal, het complete terrein heeft de gemeentelijke monumentstatus. Doordat de houthandel nu is verdwenen is er een unieke kans ontstaan om dit gebied in één keer aan te pakken. Met de toevoeging van het terrein van de voormalige houthandel wordt het stadspark vergroot van 1,6 hectare naar 2,9 hectare.

Divers stadspark met oog voor historie en groen
Het ontwerp voor het nieuwe stadspark is tot stand gekomen dankzij inbreng van een projectgroep, omwonenden en geïnteresseerden. Dit heeft geleid tot een herinrichtingsplan waarin cultuurhistorie, groen, verbindingen tussen voorburcht en stadspark, mogelijkheden tot recreatie en duurzaamheid zijn omschreven.

NOHNIK Stadspark Weert

Wethouder Martijn van den Heuvel: “Juist op deze vrijkomende locatie, de voormalige voorburcht van kasteel De Nijenborgh is een mooie plek om de historie van Weert zichtbaar te maken. Deze historie is in dit ontwerp zichtbaar én beleefbaar gemaakt. Zo krijgt het ruiterstandbeeld van Philippe de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert, een burgerinitiatief, een prominente plek op de voorburcht. Daarnaast wordt steen ingeruild voor groen. Meer beplanting, met meer variatie in soorten, draagt bij aan een gezond park. Een park dat bijdraagt aan een beter stadsklimaat.

Lees ook > Middeleeuwse waterkering, put en muurresten gevonden bij Tiendschuur Weert.

Ook krijgt het water een prominentere rol. Een klein stukje van de historische stadsgracht wordt zichtbaar gemaakt. Deze voormalige stadsgracht werd van water voorzien door de Bocholterbeek.

kasteel Nijenborgh en boomgaard, detail kaart ca. 1570 Jacob van Deventer

Kosten
De gemeenteraad heeft een bedrag van € 2.396.416,47 beschikbaar gesteld om dit plan te realiseren. Daarvan is € 1.104.873,- al binnengehaald in de vorm van subsidies en bijdragen.

 

Vorig artikelHamont-Achel bestrijdt eikenprocessierups met mezenkastjes
Volgend artikelPoort van Limburg in Weert wordt nieuwe vaccinatielocatie